vrijdag 31 maart 2023

Rio Mar 6

Gisteravond komen Marlies und die Richard uit Keulen nog even langs om afscheid te nemen. Het stel, die we "die Kolner" noemen, staan hier ook altijd een half jaar. Normaal waren wij hier dan de laatste maand samen, nu blijft het bij 1 week..ach ja.


Vandaag gaat het per fiets naar Oliva voor de boodschappen. Vorige jaren ging dat met het busje, maar zoals het bovenstaande schema laat zien, gebeurt dat nu alleen in zomer?!
Nu was het altijd om deze tijd al bloedheet in het kleine busje. Ik vraag mij af hoe dat in de zomer is.

Eerst en vooral, nogmaals een groot compliment naar de Spaanse chauffeur. Wil je op een zebra oversteken, de Spanjaard stopt al van verre. Fiets je, zoals vanmorgen, op een smal weggetje, de Spanjaard blijft achter je rijden, totdat hij echt de ruimte heeft om je in te halen, ook al zal hij daarvoor op de andere weghelft komen, de 1,50 m afstand houdt hij ten alle tijde. Sjapoo.
Niet Spanjaarden rijden je soms de onderwal in, onbeschoft.

Dan zou ik willen dat dit een geurblog was. Vanmorgen lijkt het alsof wij door een parfumeriezaak fietsen. Die bloesemgeur, het is goddelijk. Gelukkig hebben we straf tegen de wind in, waardoor des te meer geurmoleculen in je neus terecht komen.

In Oliva gaan we  allereerst naar El Loc voor de obligate cafe con leche. Maar het is afgeladen vol, dus eerst maar een "stukje" markt. Veel dames hebben zo'n in de weg, bijna over het hoofd ziende, boodschappen kar/tas achter zich aan slepen. Als je even niet oplet lig je op je kokosnoot, doordat je over zo'n ding struikelt. Vermakelijk is ook de houding van de dames. Plotseling is de gehele doorgang geblokkeerd, door 4 of 5 nieuws uitwisselende dames, allemaal met zo'n tas/kar op wieltjes. Ze praten allemaal door elkaar, maar schijnen elkaar te begrijpen.

Hoe kun je in vredesnaam je nering halen uit alleen knoflook bolletjes?


Dan het volgende fenomeen Men dondert een hele berg reeds gedragen kleding op een grote bult, hangt er een kaartje bij "Oferta €2,- en zie wat er gebeurt. Hordes vrouwen verdringen zich om die bult kleren en graaien dat het een lieve lust is in diezelfde bult. In het bekakte Nederland noemt men dit "Vintage" kleding.


Ik weet niet uit welke landen deze dames allemaal komen, maar één ding weet ik zeker, zij zullen het geen "Vintage" noemen.

Wat je op de markt niet tegenkomt is verse vis, maar dat maakt de Mercadona weer ruimschoots goed.


Linksboven Amerikaanse Zeeduivel, rechtsboven een verse Tarbot. Linksonder een heerlijke verse Zalm, die doormidden gesneden er ( rechtsonder) zo uitziet.
Het is razend druk bij de visafdeling van de Mercadona. Eigenlijk is deze winkelketen ook onze favoriete winkel in Spanje.


Als we uiteindelijk bij ons vaste restaurantje koffie drinken, valt mij iets op aan de gevel van deze Spaanse uitspanning. Dit kastje met, volgens mij, zekeringen, staat wagenwijd open, dat kan toch niet goedgaan, mocht er een regenbui overheen komen?

Oh ja, vanmorgen vroeg het bed uit om de 2e Formule 1 training te zien. Nou dat was vergeefse moeite. De regen, op het Albert Park, in Australië maakt er een "wachten op droog weer" uurtje van. Jammer.