zondag 12 juni 2022

Holzminden 21

 3 weken zijn we al hier en het verveelt nog geen moment. Al was het maar dat we, bijna, iedere dag fietsen of wandelen en vooral genieten we van het uitzicht natuurlijk. Hoofd-Ornithologie heeft een ontdekking gedaan. 


Het vogel paartje is ontegenzeggelijk een grijskopplevier, dus daarmee is de zoektocht ten einde.


Gisteravond, de zon staat al laag, arriveert een dubbele-kano, ze zijn aan elkaar gekoppeld en zeer vol geladen. Dit duidt vaak dat erna een groep aankomt. Nog niet veel later komt de groep daadwerkelijk aan. 5 jongens en 5, veelal jonge meiden, komen ook aan. 


  Er wordt uitgeladen en wel op de plek, pal voor onze neus. Dit kan nog wel eens een korte nacht worden met feestende jongeren.

 
Er wordt een soort nachtleger geïnstalleerd, wat er op duidt dat het jongvolk in de open lucht gaat slapen. Natuurlijk zijn de meiden er het eerst bij om hun plek veilig te stellen.


Het avondeten word op de banken genuttigd en ik moet zeggen, het gaat er allemaal gedisciplineerd aan toe. Leuk om te zien, dat de vrouwelijke leiding bij de jongens zitten en de mannelijke begeleiding bij de meiden.

In de avond wordt, nog bij het kampvuur, de dag doorgenomen. Ook het nachtleger wordt aangepast en gaat het zeil over het hek tussen het zwembad en de camping. En dan gaat de club, letterlijk en figuurlijk, onder zeil. 

Vandaag wordt het spul opgehaald, want één dag van 10 uur op het water peddelen is meer dan genoeg, aldus de leiding. Het is een groep van teenagers die min of meer zijn verbonden met de Mennonieten kerk, wat in Duitsland de "freie Kirche" wordt genoemd.
 
Mennonieten zijn genoemd naar Menno Simons. Die werd geboren in Friesland maar vooral actief was in Noord-Duitsland. Hij was de drijvende kracht achter de beweging van de "wederdopers", later de Doopsgezinde kerk genoemd.
Van mijn moeders kant komt de familie uit Noord Duitsland, Oldenburg om precies te zijn en ze waren Doopsgezind. Dus eigenlijk stam ik af van Mennonieten.

Oh ja, Max Verstappen wint in Bakoe, 2e wordt Perez en er is een dramatische uitval van de 2 Ferrari's. Zoals vaker laat Max het op het asfalt zien.