zaterdag 29 februari 2020

Rio Mar 3

29 februari, een datum die we hebben te danken aan Julius Caesar die deze regel heeft ingevoerd. Even kort:
Een schrikkeljaar is een kalenderjaar met 366 dagen in plaats van 365. Deze extra dag, een schrikkeldag, wordt ingevoerd omdat een kalenderjaar van 365 dagen ongeveer 6 uur korter duurt dan het zogenaamde “tropisch jaar”. Om te voorkomen dat de seizoenen, die vast aan het tropisch jaar verbonden zijn, teveel in een jaar verschuiven, wordt om de circa 4 jaar een correctie toegepast.

Het is vandaag regelmatig bewolkt en dat is maar goed ook, want in deze bewolking stijgt het kwik nog steeds naar 23 graden. De wind trekt ook steeds meer aan en dat brengt ook nog extra verkoeling.

Vanmiddag wandelen we het strand op en schrikken van de ravage, die de storm Gloria hier ook heeft aangericht.

Grote delen van de oorspronkelijke kust zijn weggeslagen door de beukende golfen, die tot deze rand kwamen.

Wat ooit een terras is geweest, wordt door de golven een armzalig hoopje stenen. Het appartementen complex staat nu echt op de rand van instorten. Want nog eenmaal dergelijke hoge golven en de fundering wordt weggeslagen.

  "Verwoesting" is het woord wat opkomt bij het aanzien van zoveel schade.

Dit ooit prachtige huis aan de Middellandse zee, is inmiddels verlaten door de oorspronkelijke bewoners en nu klaar voor de sloop. Hoe vaak hebben de eigenaren, onder het genot van een koel glaasje witte wijn op hun terras, genoten van de ondergaande zon en het prachtige uitzicht op de zee, waar aan de rand van het water hun kinderen in het zand speelden.

Het enige voordeel van deze verwoesting is dat het strand veel breder is geworden, maar dat is een zeer schrale troost.

                    Met dank aan de Hoofd-fotografie.