woensdag 5 februari 2020

Benicassim 10

Even voordat de wekker gaat, word ik wakker. Het gaat vandaag, met het openbaar vervoer, naar Castellon de la Plana een kleine 15 kilometer naar het zuiden. "Half 10, gaat de bus", meldt Hoofd-reisplan, "de volgende gaat rond 10.00 uur". We wandelen rond half tien richting de bushalte, als we de bus al zien staan. Hoe ze het doet doet ze het, maar er wordt een sprintje getrokken om deze bus nog te halen. Als Hoofd-kaartjes kopen eenmaal bij de bus is, zo redeneer ik, geef ik de buschauffeur weinig kans weg te rijden zonder mij. Ik probeer nog wel een sprintje te trekken, maar dat moet voor de neutrale toeschouwer er redelijk belachelijk uit hebben zien.

We zitten nog niet als we getrakteerd worden op een serenade van deze oude heer. Het tovert een glimlach op ons beider gezichten.
De foto is een beetje wiebelig, maar de chauffeur heeft er goed de sokken in.

In Castellon roept Hoofd-route: "Hier moeten we er zo uit" .Terwijl we uitstappen, herken ik helemaal niets en krijg nog meer bewondering voor mijn reisbegeleidster, dat ze dit allemaal nog weet. Zelfverzekerd wandelen we de diverse straatjes door: "Want hier zit zo ons koffietentje". Ikzelf heb het gevoel in een andere stad te wandelen, in plaats van dat we hier al 5 keer eerder zijn geweest. "Hier de hoek om, dan zijn we d'r". Inderdaad, het hoekje om en we staan pal voor een, totaal vreemd, koffietentje. Hoofd-aankopen bestelt 2 cappuccino en twee heerlijke taartjes. Maar meenemen ho maar, dus staat ze een tijdje ongelukkig te wezen tot duidelijk wordt, dat de bestelling wordt gebracht. De eerste slok cappuccino geeft je het idee dat je een hap van een chocoladereep hebt genomen, zoveel cacaopoeder is erover gestrooid. De rest van de koffie is heerlijk en dat vergoedt veel.
Eigenlijk wandelen we de route, die we al veel vaker hebben gedaan en het is wederom een feest der herkenning.

We zijn vroeg, zo vroeg dat zelfs de bedelares, bij de kerkingang, zich nog niet heeft geïnstalleerd.
Op het Plaza Santa Clara, kiezen we dit keer niet voor het bezoek aan de Catedral de Santa Maria, maar gaan we de Mercat Central de Castello in.

Dit is een overdekte groente-, fruit-, vlees- en vismarkt. Het is ongelooflijk, hoeveel soorten vis hier te koop is. Dit is, of zijn Cintas, een soort modderkruiper, tenminste als zodanig herken ik die nog van ons vroegere aquarium(pje). Als je wat langer kijkt, lijkt het of sommige vissen maar eeen oog hebben.

In de stad zitten de sinaasappelbomen zo verschrikkelijk vol, dat je je afvraagt wanneer die geplukt worden. Onder de bomen vind je geen enkele sinaasappel, vast een teken dat hier door de gemeente goed wordt schoongemaakt.

Na een paar uurtjes rondstappen beginnen de knieën, zo zachtjes aan, te protesteren. Dus gaan we een broodje eten bij de Mercadona en dan op naar de bus. "Lekker op tijd dus", denken we.....

Iets wat ik eergisteren totaal heb geblokt is de "Volta a la Comunitat Valenciana" Oftewel, de Ronde van Valencia, die vandaag in Castellon van start is gegaan. Geblokt, omdat Tom Dumoulin niet is opgestapt vanwege ziekte. Als we, door Hoofd-route, via de kortste weg bij de bus komen, zien we nog juist de volgers karavaan voorbij trekken. Bij de bushalte hangen grote plakkaten, die ons uitleggen, dat diverse bussen zijn uitgevallen en sommigen op een later tijdstip zullen vertrekken. Een Spaanse heer legt ons, zeer uitgebreid, in rap Spaans, of is het Catalaans, de gehele situatie uit.

Een ieder die het maar wil horen, of niet, krijgt deze uitgebreide uitleg, waarbij zijn vrouw ook haar steentje bijdraagt, hier rechts op de foto. Mevrouw links heeft  kennelijk moeite gedaan dezelfde kleur schoenen bij haar jas te vinden, maar het is gelukt. Ik vind ze schattig.
3 kwartier lang mogen we dit pandemonium meemaken, maar dan komt de eerste bus ons verlossen van de koude metalen stoeltjes in de bushalte.

Op de terugweg legt Hoofd-fotografie nog even de onrustige Middellandse zee vast.
Ik kijk, terug op de camping, nog even de rechtstreekse uitzending, via Eurosport, van de Ronde van Valencia en zie Dylan Groenewegen van de Jumbo-Visma ploeg fenomenaal winnen.

Morgen de rest van de foto's en bijbehorende verhalen.