zaterdag 22 februari 2020

Benicassim 27

Onze Amsterdamse mede-zwemmers zijn vanmorgen weer naar Nederland vertrokken. Nu zeg ik Amsterdammers, maar tegenwoordig wonen ze in Haarlem. Ik heb wel eens vaker over haar geschreven, omdat haar stem sprekend lijkt op die van de actrice Jenny Arean.


Na het zwemmen gaat Hoofd-voeding informeren naar het menu van vanavond in het restaurant. Er staat zalm op de kaart en dat kan mijn goedkeuring wel wegdragen. Ze bespreekt alvast een tafel, echter is er vanavond weer zogenaamde Live muziek, dus een vaste tafel lukt niet. Het wordt dus afwachten waar we komen te zitten

Vanmorgen ontdekt Hoofd-fotografie het fenomeen "vliegtuigstrepen". Nu moet gezegd, dit is de eerste keer, dit jaar, dat we het hier meemaken.

De helder blauwe lucht wordt verstoord en doorsneden door zogenaamde condens strepen. Vliegtuigstrepen ontstaan door uitlaatgassen van vliegtuigmotoren. Deze uitlaatgassen zorgen voor een toename van waterdamp en roetdeeltjes op hun vliegroute.
De waterdamp uit de vliegtuigmotoren bevriest in de hoge atmosfeer,(rond 10 kilometer hoogte) waar het meer dan 40 graden vriest. Deze ijskristallen vormen de voor ons zichtbare vliegtuigstrepen of condens strepen.

Als we aan de koffie zitten, worden we door onze Engelse buren uitgenodigd om, rond half zes, een borrel te komen drinken. Nu is dat hartstikke leuk, maar als we om half zes aan de gin en tonic gaan en om halfzeven gaan eten, met de bijbehorende fles wijn, komt dat niet goed.