woensdag 12 februari 2020

Benicassim 17

Het blijft wonderlijk, hoe snel je gewend raakt, of misschien wel verwend raakt, door een bepaald weertype. Voor vandaag geeft de weer-app bewolkt weer aan met een maximum van 16 graden. En wij, wij ervaren dat dan als frisjes. Maar als dan heel eventjes de zon door het wolkendek piept stijgt de temperatuur en zitten we alweer buiten.

Op onze wandeling, gisteren langs de boulevard, springt deze villa in het oog.

De naam van de Villa is Iluminada, wat zoveel als "verlicht" of "verlichting" betekent. Nu is het licht kennelijk uit, want er is een bouwstop afgekondigd. Het plan was om een extra kelder aan te leggen, wat door de verhoogde bouw simpel leek te lukken. Echter begonnen de zijwanden af te brokkelen, waardoor die ook maar gesloopt zijn. Dit laatste is tegen de geldende bouwvoorschriften, want bij een verbouw dienen de buitenwerkse maten in stand te blijven. Dus is nu de gemeente aan zet, met het afgeven van een aangepaste vergunning voor een herbouw.
Hierdoor is deze laat 19e eeuwse bouw, zijn aristocratische grandeur nu wel helemaal kwijt.


   Wie nog niks van zijn grandeur heeft ingeleverd is Torre de la Vincente, oftewel de Poort van Heilige Vincent. Deze toren maakt deel uit van de verdedigingslinie of surveillancenetwerk uit de 16e eeuw tegen de aanvallen van de Berberpiraten, zoals de eerder genoemde Colomera-toren.

Schuin tegenover de Torre de la Vincent, ligt het "Museo Torreon Bernard". Nu weet ik eerlijkheidshalve niet of deze toren ook uit de 16 eeuw stamt, of later is gebouwd en ook hebben we nog nooit het museum bezocht.