Op deze dag van de ‘zonnewende’ is het geen beter moment dan het Viking museum, de Runenstenen en Grafheuvels in Jelling te bezoeken. Vaderdag komt niet ter sprake, totdat de oudste zoon mij verrast met een digitaal bos bloemen.
De grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling symboliseren de introductie van het Christendom en de unificatie van Denemarken in één koninkrijk, zo’n 1000 jaar geleden. Deze koninklijke begraafplaats werd in de Vikingtijd gecreëerd door de Deense koningen Gorm en Harald “Blauwtand”. In de grafheuvels zouden koning Gorm en zijn vrouw Thyre begraven zijn, maar hun resten zijn nooit gevonden.
Om het 132.000 vierkante meter terrein staan pilaren of palissades opgesteld die in vroeger tijd van hout gemaakt waren en tussen de houten pilaren werd aarde gestort.
De koningen kregen, ook voor in het hiernamaals, een stenen schip mee waarmee ze naar het Walhalla konden zeilen. Dit exemplaar is 360 meter lang.
Op de kleine runensteen staat de volgende tekst: Koning Gorm heeft dit monument opgericht ter nagedachtenis aan zijn vrouw Thyre, de glorie van Denemarken. Op de achterkant van de kleine steen staat: Denemarken. Het is de eerste verwijzing naar het land Denemarken in de geschiedenis. Op de grote runensteen staat: Koning Harald heeft opdracht gegeven dit monument te maken ter herinnering aan Gorm zijn vader en Thyre zijn moeder; de Harald die heel Denemarken voor zich gewonnen heeft en van de Noren en de Denen Christenen maakte. Op de grotere runensteen is ook een afbeelding van Jezus te zien, zijn vroegste afbeelding in Scandinavië en een teken dat de Deense koningen in die tijd van heidenen Christenen werden. (Tegenwoordig staan deze Runenstenen achter glas) .
Een kopie van deze steen staat sinds 22 juni 1936 op het Domplein in Utrecht, een geschenk van Denemarken bij het 300-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht.
Nadat ik een uitgebreide voorlichting van een passerende Duitser heb gekregen, duiken we het prachtige museum in. Pas deze zomer is dit museum geopend.
Op zeer moderne wijze wordt het leven van voor en na de dood uitgebeeld.
Een dergelijke tekening op een wand is niet statisch. Steeds weer verandert de voorstelling alsof een onzichtbare hand de tekening aanvult. Ook de steen hierboven afgebeeld is een 3 dimensionale voorstelling die constant draaiend in beweging is, waardoor je alle zijden goed kan bekijken.
Als we even later ook het kerkje bezoeken overvalt ons de schoonheid hiervan. Het verhaal gaat dat onder dit kerkje de ‘Koningshal’ van Harald Blauwtand heeft gestaan.
Nog een beetje duizelig van alle informatie,, die over ons heen is gestort, peddelen we weer terug naar de camper.
Ook voor de camping ligt een Vikingsschip te pronken. Gelukkig zijn morgen de musea gesloten.