maandag 22 juni 2015

Glucksburg 1 (Duitsland)

Onze rondtocht door Denemarken zit erop, dat wil zeggen dat we Denemarken hebben verlaten en weer op Duits grondgebied zijn beland. Na, ja, Duits, ooit en helemaal niet zo heel lang geleden behoorde dit  gedeelte van Duitsland nog tot Denemarken, maar ja, zo gaan die dingen nietwaar.

Even over de “Zonnewende” waar ik het gister over heb gehad. Dit is een gebeurtenis waarbij de zon, voor ons, de noordelijkste positie bereikt. Ik zal jullie niet vermoeien met de “keerkringen”, maar zonnewende is het moment waarop de zon precies het hoogste punt heeft bereikt. Dit betekent dus dat dit de langste dag van het jaar is. De Vikingen wisten dit al en vierden dit dan ook uitgebreid.

We komen hierop omdat het de afgelopen dagen pas om 23.00 uur donker werd en om 4.30 uur al weer licht. Natuurlijk helpt ook mee dat we meer Noordelijker zitten.

Het heeft de hele nacht geregend en ook de Nederlandse eigenaren van de camping zien het seizoen met angst en beven tegenmoet. Zo slecht hebben ze het nog niet meegemaakt in de 12 jaar dat ze deze camping beheren.

Denemarken heeft geen verpletterende indruk op ons gemaakt. Natuurlijk speelt het wisselvallige weer daar een grote rol in. Maar de Westkust viel keihard tegen, winderig en vlak, vooral vlak. De Oostkust van Denemarken maakte nog een beetje van onze  verwachtingen goed.

SAM_8930 (800x600)

Zeker als we bij de laatste camping wegrijden en de weggetjes steeds smaller worden en het landschap begint te glooien. Gelukkig hebben ze aan de zijkant grind aangebracht, want een camper en een auto is anders al teveel. Door heel Denemarken is het 80 km/uur, behalve de enige 4 baans autoweg van Flensburg naar Hirtshals en Frederikshaven; het uiterste puntje van Denemarken voor de veerboot naar Noorwegen, IJsland en Zweden. De Denen houden zich over het algemeen bijzonder goed aan de voorgeschreven snelheden. Wat wel een beetje gek is dat de Denen ons inhalen, maar dan pal voor ons blijven rijden. 80 km/u is een heerlijke snelheid over de prachtig aangelegde wegen door het glooiende land. Voor de rest zijn de mensen behulpzaam en zeer vriendelijk. Eigenlijk spreekt iedereen Duits en Engels en natuurlijk Deens, maar dat Deens zit bij ons niet zo gebeiteld. Ja, klit, slet en kul, dat lukt allemaal wel, maar om daar nu een volzin mee te maken valt niet mee.

SAM_8933 (800x600)

De Denen hebben sinds zaterdag een meer rechtse premier en of ze nu daarom aan de grens alle buitenlanders aan het tegenhouden zijn, lijkt mij

IMG_20150622_093455 (800x600)

kul, echt deze emmer staat naast het watertappunt.

In Flensburg stuiten we op een Aldi en kunnen we al onze opgespaarde Cola- en Witbier flesjes kwijt. Ook laad ik weer wat centjes op mijn Aldi-Talk kaartje zodat we Internet kunnen aanzetten. Maaaaarrrr, daar heb je Internet voor nodig en laat nu net de camping problemen met hun Wifi hebben! Ik word naar de overkant verwezen, bij een strandtent, maar daar is de baas er niet. Gelukkig is de vriendelijk schoonmaak mevrouw  wel genegen om haar baas voor de inlogcode te bellen. Als ik eindelijk, in Ali haar telefoon “Flatrate” geactiveerd heb, is de provider MEDIONMobile hier  zo slecht te ontvangen dat we ‘nog’ geen Internet hebben. Even later komt, tot overmaat van ramp, een jongetje vertellen dat de stroom er af gaat…..

Ali gaat ondertussen haar creativiteit botvieren op het uitzicht bij de strandtent.

SAM_8940 (800x600)

En niet zonder resultaat. In de verte zijn nog juist de ‘Volvo Ocean Racers’, op weg naar Gotenburg, te zien. Maar nu ik er iets langer over nadenk lijkt me dat, voor een “Klick Clack” fototoestelletje,  wat ver weg en moet ze ook nog over het eiland Funen heen kijken. Neemt niet weg dat het een leuke plek is om je campertje te stallen.

Als morgen het water niet weer met bakken tegelijk naar beneden komt, stappen wij op de fiets om naar het “Wasserschloss” Glucksburg te gaan in, je raad het al, Glucksburg.