Het ziet er nog steeds dreigend uit als we deze prachtige camping, met uitzicht op het Kattegat, verlaten. Dat het geen loze dreiging is, blijkt uit de diverse buien die we onderweg tegenkomen. De reis van 49 km gaat naar Lisbjerg, om van daaruit de plaats Aarhus te bezoeken. Lisbjerg ligt op een kleine 15 km van Aarhus, maar is de enige camping in de omgeving met ACSI korting. Want over een ding kunnen we het eens zijn, Denemarken is duur.
De camping in Lisbjerg ligt er mooi bij en we hebben dan ook snel een mooi plekje. Maaarrrrr… na een kwartier draaien met de Satelliet schotel, hebben we nog geen bereik. En wat blijkt, de windroos op het camping plattegrond is er met de natte vinger opgeplakt. Met als gevolg, het zuiden is niet het zuiden, dus zitten we, met onze schotel, tegen een boom aan te kijken. Het chagrijn begint z’n werk te doen, of was dat er al? Stroom er weer af, keggen om de zaak horizontaal te zetten opruimen, trapje ondersteuning weer opgeruimd en de camper een eindje verderop neergezet. Maar om nu de gehele middag met een chagrijn in een camper te zitten, wil ik Ali ook niet aandoen, dus stel ik voor om vanmiddag al naar Aarhus te gaan. De verbazing alleen al op het gezicht van mijn lieve vriendin, werkelijk “goud waard”.
Aarhus of Århus is een havenstad aan de noordoostkust van Jutland, oftewel het vasteland van Denemarken. Het is, na Kopenhagen, de grootste stad van het land.
Het bisdom Århus dateert van op zijn laatst uit 951. De 13e-eeuwse kathedraal is de grootste kerk van Denemarken. En natuurlijk is dat ons eerste doel, zodra we in de stad aankomen.
Als we de kathedraal binnen stappen, word ik getroffen door een meterslange sliert van wel 40 rouwboeketten. Aan het eind daarvan staat een met fluweel omklede lage tafel, waarop kennelijk kort hiervoor een kist moet hebben gestaan. Ik voel mijzelf een indringer in een andermans rouwproces. Als even later het fluweel om de tafel wordt weggerukt, met het scheurende geluid van klittenband, de boeketten bij elkaar op diezelfde lage tafel worden gegooid, realiseer ik me de relativiteit van die gedachten. Over op de orde van de dag.
Ik ontdek een groot scheepsmodel, van 2.65 meter lengte en 3.35 meter hoog, aan het plafond van deze indrukwekkende kathedraal, waarvan ik jullie het verhaal niet wil onthouden:
De Russische Tsaar Peter de Grote wou, rond 1700, een groot schip laten bouwen door Nederlanders, omdat dat de beste scheepsbouwers uit die tijd waren. Hij wou met dit immense schip de wereldzeen veroveren. In plaats van een tekening, bouwden de Nederlandse scheepsbouwers een model en stuurden dat per schip naar Rusland. Bij Skagen werd het schip, dat het model vervoerde, overvallen door een verschrikkelijke storm en verging. Echter het model spoelde dagen later, onbeschadigd, aan. Dit model werd per opbod verkocht en later geschonken aan de Kathedraal van Aarhus. We hebben wel vaker in kerken scheepsmodellen gezien en dit symboliseert een goede navigatie van de mens tussen geboorte en de dood.
Ali ontdekt, in een hoek van de Kathedraal, een heel klein orgeltje. Het grappige daarvan is de aansturing van de benodigde lucht voor dit orgel. Achter het orgel zijn 3 grote blaasbalgen aangebracht, die door 3 personen bediend moeten worden, let even op de 3 stoeltjes voor de blaasbalgen en achter het orgel. Ik stel me zo voor dat tijdens de dienst de 3 mannetjes geduldig zitten te wachten, tot er gespeeld moet worden. Dan werken ze zichzelf een kleine 10 minuten in het zweet en mogen dan weer even uitrusten. Deze mannen zijn alleen maar geïnteresseerd in de “lengte” van een gezang en niet in de schoonheid daarvan.
Weinig mensen zullen zich de moeite getroosten om ‘achter’ het altaar te kijken, Ali wel. En zij ontdekt daarbij dat hier prachtige beschilderingen zijn aangebracht.
De hoofdattractie komt morgen en dit is “Den Gamle By” (Deens voor De Oude Stad), een openluchtmuseum met oude gebouwen uit de Deense geschiedenis, die uit het hele land verzameld zijn.