dinsdag 7 mei 2024

Rio-Mar 48

 Het is vandaag 23 graden, met een stevige wind vanuit zee. Ali stelt, na de koffie en de was, voor om naar Pego te fietsen. Pego is een plaatsje zo'n 9 km verderop. 


Maar zoals gezegd, de was moet eerst gedaan worden en ik hoor al fluisteren dat onze bijnaam de Volendammers is, omdat in Volendam ook altijd hopen was buiten te drogen hangen.

Maar goed, Pego.

Jaren geleden zijn er al eens, op de fiets, geweest en dat was toch wel een beetje een onderneming. Tenminste, de weg ernaar toe. De kortste weg, 9 km, is over een weg waar ook auto's rijden. Nu is dat, zolang het een Spaanse chauffeur betreft, die houdt namelijk ruimschoots afstand van jou als fietser,  geen probleem. Maar op het moment dat er een niet Spanjaard je achterop komt, nee niet alleen Nederlanders, ben je je leven niet zeker. Het zoeft dan vlak langs en heb je soms moeite recht te blijven fietsen door de luchtstroom. Dus Pego is geen favoriet.

Maar Ali heeft, bij overlevering, een "Via Verde" (groene weg) ontdekt waar een apart (groen) fietspad naast de autoweg ligt. Alleen bereik je die alleen als je over El Verger gaat. Dus dat is 17 km heen en 17 km terug, dus 35 km is het sowieso.

Maar het is een mooie weg en voor 98 % vrij van langs zoefende automo(de)bielen. We ontdekken ook nog eens dat deze weg door de Santiago de Compostella lopers gebruikt wordt.


Dit schelpteken, op een blauwe ondergrond, is het Jacobs pad aanduiding. Ja, inderdaad, het is een Jacobs schelp.


Als we denken dat we er al zijn, blijkt dit Monte Pego te zijn, waar overigens hele mooie huizen boven op de berg staan.


Dit is de poort die naar Monte Pego leidt.


Na een hoop gekronkel door de met eenrichtingsverkeer bestrooide straatjes, komen we op een alleraardigst pleintje, waar de burgemeester zitting houdt. Om het hoekje een redelijk groot terras, wat is afgeladen met toeristen. Ali schuift, bij een lege tafel, min of meer aan bij een stel Nederlanders. Er kan geen boe of bah af, bij deze landgenoten. De ober voelt het ook al aan en schuift de lege tafel ietsje verderop. Wij drinken in alle rust een aqua con gaz, want we moeten nog een eind terug fietsen.


Deze breiwerkjes zullen ongetwijfeld een betekenis hebben, iets met alternatief, zo ik hoorde bij het programma "3 op reis."