maandag 20 mei 2024

L' Ampolla 1

 Even voor negenen rijden we camping Rio-Mar af, nadat Ronald nog even een handje komt nemen.

Het is altijd weer even wennen, zeker nu ik een aantal weken in een bijna nieuwe auto heb gereden. Ik schrik dan ook als ik voor de eerste keer de rem intrap en de camper bijna geen vaart mindert... Ai, dat is lesje nummero uno. Afstand bewaren en ruim van tevoren remmen. Ik denk dat de remtrommels nog vol met stuifzand zitten, net zoals in de camper alles onder het zand zit. Het is leuk, zo vlak aan he strand te staan, "maar ieder voordeel heb z'n nadeel" zei eens een groot filosoof. Oh, ja, let even op de mooie wolkenpartijen boven de bergen, "alsof er sneeuw bovenop de bergen ligt."

Herhaaldelijk komen we deze matrix tegen, die ons waarschuwt dat wij vanaf een helikopter gecontroleerd worden op onze snelheid.

Misschien is het ook een idee om dit soort fratsen af te straffen. Wat wil het geval. De rechter vrachtwagen wil naar de linker baan, omdat zijn baan, het gaat van 3 naar 2 banen, ophoudt. Gelukkig kijkt hij in zijn spiegels, want meneer van de linker vrachtwagen verhindert dat. Deze laatste begint aan een inhaalmanoeuvre die kilometers lang zal gaan duren. Er vormt zich een lange rij auto's achter deze grappenmaker, want de rij loopt ver achter ons door. Het is dat de rechter chauffeur maar besluit om te gaan remmen, anders hadden we met z'n allen nu nog achter deze piraat gereden.


Dit beeld verbaast ons ten ene male. Wat doet een rij bomen van 18 stuks (nee, je hoeft niet na te tellen) zo midden in het Spaanse land. Of het moet zo zijn dat deze bomen een geboorte geschenk zijn, zoals in Turkije vroeger het geval was. Bij de geboorte van een zoon schonk iedereen een populier. Zodra hij op huwbare leeftijd was, de bomen volgroeid waren en hij er een huis van kon bouwen voor zijn aanstaande bruid.


Soms zit het mee, soms zit het tegen. Zo hadden wij een kamer gereserveerd in het Biarritz hotel. Blijkt er geen kamer meer vrij te zijn, dus rijden we maar door naar de camping in L'Ampolla, waar Stephanie al op ons zit te wachten 

Vlak bij de camping liggen Sawa's oftewel rijstvelden. Omdat rijst in het water groeit is de waterhuishouding zeer belangrijk. Het onder water zetten van de rijstvelden heeft ook als voordeel  weinig onkruidbestrijding.

Dit is even voor het beeld, waar we nu in Spanje zitten. Dit gebied is tevens een delta van de rivier de L' Ebre. Dit is de langste rivier van Spanje die geheel in Spanje stroomt. Natuurlijk is hier ook een Parc Naturel del Delta de l'Ebre.