vrijdag 29 maart 2024

Rio-Mar 9

Je kunt Ali niet gelukkiger maken dan het ontbijt buiten te genieten. En genieten, dat is het, zo in de ochtend rond half negen om in een rustig zonnetje te "Brekvesten". 

Let ook even op onze nieuwe Spaanse achterburen. Die schrikken er niet voor terug om hun oude caravan ruimschoots met de dissel over de straat te laten steken. Een dissel is dat uitstekende ding aan de voorkant van een caravan, die aan de trekauto wordt vastgemaakt. Vanmorgen, toen een forse camper vertrok, was het wel even oppassen.

Xabia het leuke kustplaatsje, waar we gisteren waren, heeft diverse verrassingen in petto. Volker vraagt of wij geĆÆnteresseerd zijn in het bekijken van kerken. Nu is het stadje zo compact gebouwd, dat je niet direct een kerk in de buurt verwacht.

Wel zien we, vanaf de boulevard langs de zee, een futuristisch uitziend gebouw tegen een heuvel geplakt, maar daar verwacht je niet een kerk te zien. Maar als we dichterbij komen, zien we dit!


Nog voordat je de werkelijke kerk binnenstapt kom je dit lugubere beeld tegen. Eerlijk gezegd moet ik gissen naar de betekenis, of dit de zalving van Christus is, of dat het iets anders moet voorstellen.


Het is een indrukwekkend beeld, als je de werkelijke kerk (lees Tempel) binnenkomt. Dit wordt nog eens versterkt als je de betekenis van dit alles weet.

Want deze tempel wordt gevisualiseerd alsof het de bodem van de zee is, waarvan het oppervlak wordt gesplitst door de onderkant van de boot en de verlossing van de golven van schuim, die weer gecreƫerd worden door wit licht.

De twaalf bogen stellen natuurlijk de 12 apostelen voor.


Zo gegrepen door de bouw van de tempel, zie ik pas bij het verlaten van de kerk dit gebouw. 
La Abdij. Het is het aangrenzende gebouw dat een klein klooster heeft, met bogen die de gotiek imiteren. 

Er valt veel meer over deze kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto of Parroquia del Mar in Javea (want zo schrijf je Xabia in het hoog Spaans) te vertellen, maar dit lijkt mij eerst wel genoeg.


Wat volgt is een enerverende rit met prachtige uitzichten over Denia en zijn prachtige haven. Zo nu en dan worden de vergezichten ons ontnomen doordat het "etwas Diezig ist." Diezig is een woord wat niet te vertalen is naar het Engels of Nederlands. Definities die in de buurt komen zijn. Bewolkt, dampig, dauwig, nevelachtig, niet helder, maar niets pakt het. Diezig is diezig. (spreek uit als Diezieg)


Het is vandaag zonnig en rond de 23 graden, maar er staat een heftige bries van rond de 7 beaufort. De lange palmbomen, pal naast onze camper staan vervaarlijk heen en weer te zwiepen.


Ideaal weer om te gaan leren Foilen. Ik heb al een paar weken geleden eens uitgelegd wat dat is! Hier duwt opa de Foil naar een rustiger vaarwater terwijl kleinzoon het zeil, tegen de wind in, meeneemt. In de verte is nog een tweede Foil te ontdekken, maar die is zojuist plat gegaan.
De vin, die opa vast heeft, heet de Foiler, die met genoeg snelheid uit het water komt en dan gaat het razend hard. Het blijft een mooi gezicht als het geheel uit het water wordt gelift en de snelheid toeneemt.

Ik probeer nog een eindje de zee in te lopen, maar de hoge golven brengen je al snel uit evenwicht, dus houd ik het maar voor gezien!