dinsdag 28 mei 2019

Troyes 2

Troyes, wat je uit dient te spreken als "Trwa", zeg maar een Friese "twee" maar dan met een R. Het wordt me uitgelegd door de Nederlands sprekende receptie jongeman. Troyes was één van de plaatsen waar gedurende de middeleeuwen de jaarmarkten van Champagne werden gehouden.

Terwijl we op de bus naar het centrum staan te wachten, valt het op hoe rustig het hier eigenlijk is. Er valt ons nog iets op, de Kastanje bomen die hier de straat sieren zijn allemaal nog mooi groen van kleur, ondanks de heersende ziekte die veel kastanjebomen al hebben aangetast.

We stappen uit bij de Kathedraal van Troyes. Voluit heet dit "Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes", gewijd aan de apostelen Petrus en Paulus.

Bij binnenkomst overvalt je onmiddellijk de grootheid van deze in gotische stijl  gebouwde kathedraal, wat tot gevolg heeft dat ik mij, heel even, nietig voel. Maar ja, als je begint met het bouwen in 1208 en het wordt pas afgewerkt in de 17e eeuw..... 400 jaar, of meer... en dan al die aflaatjes....

De gigantische hoge gebrandschilderde ramen zijn uniek te noemen, met hier onderaan de afbeeldingen van de 12 apostelen.

Deze en vele andere beelden staan tentoongesteld in de kathedraal, dat met deze belichting een sinistere uitstraling geeft.

Ons bakje koffie genieten we in een typisch Ierse pub waar uiteraard vele soorten bier van de tap verkrijgbaar zijn. Wat mij dan weer irriteert, zijn de Ierse vlaggetjes, die op "de kant" hangen, maar ik mag van Hoofd-stadsbezoek er geen opmerking over maken.

Als je van vakwerkhuizen houdt, is Troyes wel de "Place to Be". In allerlei vormen zijn ze in de binnenstad te vinden. Met op de bovenste foto een voorbeeld van een verzakt vakwerkhuis. Hoewel ze op de 2e foto ook schots en scheef zijn gezakt.

Bij de "Tourist information" halen we nog een fietskaart, maar omdat Hoofd-rondleiding één kopje koffie zonder iets erbij een beetje karig vindt, duiken we na een tijdje een Patisserie in, waar je qua taartjes te kust en te keur kunt gaan.
Terwijl we daar heerlijk zitten te genieten, komt ineens de regen met bakken uit de hemel. Het sein om een bushalte op te zoeken.
Bij de Aldi doen we nog even een paar inkopen, maar slaan we de Champagne over en dat terwijl we in de Champagne streek zitten.