vrijdag 24 mei 2019

Muides-sur-Loire 2

Gistermiddag pakken we nog even de fiets. Het is mooi weer en daar moet je van genieten.

De tocht gaat langs de Loire en dan stuit je op zo'n mooi doorkijkje. Als ik de foto wil maken, stopt een Fransman op z'n fiets, pal voor het uitzicht. Als ik voor de derde keer doe alsof ik een foto wil maken, valt bij hem het kwartje, "oh, ik sta in de weg!"

Bijna slaan we de verkeerde weg in, alleen al omdat het zo mooi is, maar Hoofd-route behoedt ons, na bestudering van de kaart, voor deze omissie.

Een mooi kerkje en een openstaande deur, probeer daar maar eens langs te komen, met Hoofd-kerkbezoek aan je zijde.

Dan stuiten we op de ingang van het "Parc de Chambord", maar dat bezoek is voor de volgende dag voorzien.

Toch kunnen we het niet laten om toch, eventjes maar en op afstand, een kijkje bij het slot te nemen.

Vandaag melden we ons om elf uur op het "Parc de Chambord". Maar denk niet dat je er dan al bent. De oprijlaan is ruim 5 kilometer lang. De muren rondom het 5500 hectare grote landgoed hebben in totaal 32 kilometer lengte. Het kasteel is waarschijnlijk het grootste en beroemdste kasteel aan de Loire. Het kasteel telt 440 kamers, 365 torens en 1036 ramen.


Eén van de meest uitzonderlijke details is de dubbele wenteltrap, die de donjon met de verdiepingen verbindt. Volgens overlevering mogelijkerwijs gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci. Ik heb het proberen op te zoeken, maar kan het nergens bevestigd vinden.
Hoewel hij hier maar enkele keren op bezoek is geweest, vind ik deze stoel een typisch voorbeeld van Lodewijk XIV stijl.

Want laat ik wel even duidelijk stellen, dit gigantische kasteel is enkel en alleen gebouwd als jachtkasteel. Het is nooit gebruikt voor constante bewoning, omdat het A. te ver van de bewoonde wereld was en B. het in de winter niet te verwarmen was.
Ondanks deze enorme uit de kluiten gewassen keramieken verwarming.

Het kasteel is gebouwd door Frans I, rond 1519 waardoor de wanden, vloeren en plafonds versierd zijn met het wapen van Frans I, de Salamander. Ook wordt de buitenkant van het kasteel meermalen gesierd met de letter F.

Chambord heeft een schitterende collectie wandtapijten, hoofdzakelijk uit de 15e en 16e eeuw.

Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de tuinen en een deel van het park.

Dan nog iets over de vele bezoekers, die het kasteel dagelijks trekt. De ene wandelt op z'n dooie akkertje, met de handen in de zakken, door het Chateau.
  Anderen zien het na een enkele verdieping al niet meer zitten. Maar mijn favoriet kan er maar eentje zijn.

Mijn prinsesje, gewapend met een tablet, de koptelefoon op de oren, waant ze zich in haar eigen prinsessenwereld. (Overigens heb ik de ouders wel eerst gevraagd of ik deze foto van haar mocht maken).