dinsdag 7 mei 2019

Rustiques 1

Hoewel we het naar de zin hebben op de vorige camping, besluit Hoofd-programma, dat we toch vertrekken.

Ondanks de mooie plaatjes, die op de camping van het meer gemaakt zijn. De werkelijke reden waardoor ik ooit mijn boot moest verkopen is de letterlijke aanleiding. Canal du Midi. Jaren geleden, toen we onze plannen maakten "voor den ouden dag" en ik naar de Middellandse zee wou varen, via Canal du Midi, kwam daar een heftig NEE op. Ooit, ook heel lang geleden heeft Hoofd-planning een fietstocht langs het Canal du Midi gemaakt. Het aantal sluizen boezemde haar toen al zoveel ontzag in, dat ze dit voorstel ronduit weigerde. Als je ver weg wilt, verkoop je de boot maar en koop je een camper. Zo geschiedde!
Het Canal du Midi, wat letterlijk Kanaal van het Zuiden betekent, is een 250 km lang kanaal door Frankrijk tussen Toulouse en de Middellandse Zee. Ik zal U de namen van de 91 sluizen besparen, maar het verval dat je moet overbruggen is gigantisch. Aan het Canal du Midi ligt Carcassonne en dat nu is het doel van deze stop in Rustiques.

Als we ons melden bij de receptie wordt ons de deur geopend door een kruising tussen een pelgrim, ridder of monnik, geheel in kledij. De man spreekt 5 talen en probeert ze allemaal op ons uit. Hij doet rondleidingen in het dorp en vraagt ons later of we vrijdag ook mee gaan.

We worden verder geholpen door een alleraardigste, ik herhaal, alleraardigste Fransman, die ons met alle geduld van de wereld uitleg geeft over de 21 spelregels die op de camping heersen en de mogelijkheden om te fietsen in de omgeving. Carcassonne is 14 km weet hij te vertellen. Dat wij 2x 18,5 km afleggen naar en van Carcassonne is evident.

Een prachtige tocht naar Carcassonne pal langs het Canal du Midi staat ons te wachten.

Schitterende sluisjes met enorm verval komen we tegen en ik begin me beetje bij beetje te verplaatsen in de gruwelbeelden van 91 van dit soort obstakels.
Hevig moet er aan touwen gesjord worden als de zoveelste schutting plaats vindt.

Niet alleen het water trekt onze aandacht ook de rustieke doorkijkjes aan de andere kant hebben zo hun bekoring.

In Carcassonne melden we ons bij de plaatselijke VVV, oftewel Office Municipal de Tourisme, waar we kennelijk niet de enigen zijn.

Dit is ons uiteindelijke doel in Carcassonne.
Carcassonne is, na Parijs en de "Mont-Saint-Michel", de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde versterkte oude binnenstad: "La Cité  Médiévale de Carcassonne." Deze "Ville fortifiée historique de Carcassonne", zo het officieel heet, staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is een uitzonderlijk voorbeeld van een Middeleeuwse stad in Europa, die bijna volledig bewaard is gebleven en de grootste behouden vesting is uit de Middeleeuwen.

Als we het stadje binnenlopen geeft ons dat, allebeide, hetzelfde gevoel als toen we Mont-Saint-Michel binnenliepen. Nauwe straatjes met, aan weerszijden, een aaneenschakeling van eettentjes en souvenir winkeltjes.

Op de terugweg zien we, dat het "schutten" niet altijd even soepel verloopt. Deze schipper heeft z'n bootje dwars in het Canal du Midi gemanoeuvreerd. De stuurlui aan wal schreeuwen om de beurt hun goede raad naar de skipper, die wild aan zijn stuur aan het draaien is en vol gas vooruit en achteruit geeft. Het leukst is nog de meneer aan de overkant, die met de handschoentjes aan. Op een geven moment staat hij bewegingen te maken alsof hij met twee handen tegelijk slagroom staat te kloppen. De mevrouw met de pikhaak weet, gezien haar productie van de nodige decibellen, ook precies hoe het moet. Even krijg ik de neiging........ maar fiets toch maar door.

De 35 km gaan in de benen zitten en daar helpt de sterke tegenwind ook niet aan mee. De Intermaché is even een welkome afwisseling, lees rustpauze. De laatste kilometers gaan steil omhoog en angstig houd ik mijn accu in de gaten, die al een tijdje op rood staat. Op de camping heb ik nog precies 1 km ondersteuning over.