dinsdag 14 mei 2019

Souillac 2

Het stadje Souillac is de hoofdstad, met een kleine 4000 inwoners, van het departement Lot aan de rivier de Dordogne. 
In Souillac is het oude klooster en de  Byzantijns aandoende Romaanse kloosterkerk uit de 12e eeuw te bezichtigen. De tijdens de godsdienstoorlogen gedeeltelijk verwoeste klokkentoren van de 11e-eeuwse St-Maartenskerk is daar ook te bezichtigen.

Wij maken gisteravond nog even een wandelingetje, dat uitloopt op een lekkere tippel rondom de camping. Het eerste deel gaat langs de Dordogne en het vervolg door een deel van het stadje.
Aan de achterkant van de camping ligt, tot onze verbazing, nog een enorme camperplaats. Je komt niet vaak tegen dat, in de buurt van een camping, ook een camperplaats wordt toegestaan.

Souillac is een typisch Frans stadje met toch nog grappige elementen, zoals deze straatlantaarns, want waar zie je die nog op deze manier? Je verwacht ieder moment een lantaarnaansteker, die deze carbidlamp tegen zonsondergang aansteekt.

Vandaag gaan de fietsen van de camper om de verdere omgeving een beetje te verkennen. Hoofd-Chateau heeft in haar hoofd een bezoek aan een kasteel te brengen, maar de route is 18 km en langs drukke wegen, dus zien we daar van af.

Dus gaat het langs de Dordogne, waarbij we al snel terecht komen op een karrenspoor pad, of misschien is dat nog een eretitel voor een pad waar wandelaars en paarden langs stappen. Je moet dan ook niet gek opkijken als plotseling een olifant je pad kruist.

De maagdelijke en helderblauwe lucht krijgt last van sluierbewolking. Deze bewolking wordt enkel en alleen gevormd door overvliegende vliegtuigen, die hun witte condens strepen achterlaten om vervolgens te verwaaien.
Weer terug op de begane weg stuiten we op een soort Bio markt, waar spullen direct van het land worden verkocht. Ook zelfgemaakte likeuren worden aanbevolen. Een boerin spoort mij aan om toch vooral wat te proeven en ik kies voor de Truffel likeur. Wat ik mezelf nu afvraag, waarom ik om te proeven, het toch al kleine glaasje, maar met een bodempje vul en het maar bij één soort houd.

Het smaakt prima, maar Hoofd-inkopen wil toch eerst "even" bij de Leclerc supermarkt aan de overkant kijken.
5 liter Chardonnay (blanc) en 5 liter Merlot (rouge) plus wat extraatjes, zoals 5 blikjes Bierre Blanche (witbier) is de score.

Nu de schaduw in, want het is bloedheet in de zon.