donderdag 30 mei 2019

Chalons en Champagne 1

Een krappe 80 kilometers liggen er vandaag voor onze camper wielen. Deze Hemelvaartsdag schijnt de aanloop te worden van een heel druk weekeinde, want zoals de receptie jongeman in Troyes meldde: "Als Fransen een mogelijkheid zien om niet te hoeven werken, zullen ze dat niet nalaten." Zaterdag schijnt ook een Franse feestdag te zijn, hoewel wij niet weten welke, "Dat maakt voor de Fransen ook niet uit", aldus diezelfde jongeman.

Halverwege, tussen Troyes en Chalons en Champagne ligt het plaatje Arcis sur Aube, waar we een heel vreemde slinger door het stadje maken. Zelfs Sygic raakt een beetje overstuur door de vreemde bochten, die we moeten maken.

De wild stromende rivier de Aube splitst het stadje spreekwoordelijk doormidden. De Aube is een zijrivier van de Seine.

Chalons en Champagne heette tot 1997 Chalons sur Marne en dat roept weer het beeld op van het Noordwestelijk gedeelte van de provincie Groningen, wat ook de Marne heet.

Hier de rivier de Marne, die uitmondt in de Seine en door het Marne-Rijnkanaal met de Rijn is verbonden. Maar door het steeds groter worden van de binnenvaartschepen is die vaarroute steeds minder in trek.

Zo ziet Chalons en Champagne er uit als je aan komt rijden. Nu mag deze streek de champagne streek heten, wij hebben onderweg geen enkele druivenstruik kunnen ontdekken.