zaterdag 27 mei 2017

Saint-Jean-du-Corail 2

DSCN5379 (800x450)

Saint-Jean-du-Corail is een gemeente in het departement Manche in de regio Normandië. Dit kennen we van de inval van de geallieerden in augustus 1944.

De oppervlakte van Saint-Jean-du-Corail is 14 vierkante kilometer en de bevolkingsdichtheid is 20 inwoners per vierkante kilometer. Kortom, ruimte te over in deze regio.


“Ga je mee naar de Aldi, even een paar inkopen doen, Johan gaat ook mee”. Misschien kunnen we ook even langs de “Cascades”, t’is een uurtje fietsen en het gaat via “Voie Verte”.

De “Voie Verte” is de Franse versie van de “Via Verde” in Spanje. Fietswegen die zijn aangelegd op een oude spoorrails en die ons  door de meest prachtige natuurgebieden voeren.

DSCN5394 (800x450)Eén van de overblijfselen, van de Voie Verte, is dit stationnetje, waar ooit passagiers, met volgepakte reiskoffers, stonden te wachten op de trein die hun naar onbekende oorden zouden voeren.

DSCN5398 (450x800)DSCN5396 (800x450)

Ook wij raken in onbekende oorden als we de “Petit Cascades” bereiken en “even” een wandelingetje naar beneden maken. Dit zijn de eerste meters naar beneden en dit vergt werkelijk iedere zenuw aan concentratie om de steile stenen trappen-afdaling te bedwingen. Het lijkt alsof het onze gids geen enkele moeite kost deze levensgevaarlijke afdaling te maken.

DSCN5405 (800x450)

De beloning is onbetaalbaar, hoewel het op deze foto onduidelijk blijft, belanden we op een vlak stukje grasland dat omringd is door dit soort rotspartijen, die ook nog worden gebruikt als klimtraining. Compleet met picknicktafels, waar de Fransen een tafelkleedje overheen hebben gedrapeerd en hun “Le Déjeuner sur L’Herbe” ” ( Lunch) genieten.

DSCN5402 (800x450)

Het klaterende geluid van het watervalletje, want groot is het niet, werkt zeer rustgevend en maakt veel goed van de doorstane gevaren.

Onderweg komen we diverse herinneringsplaatsen aan de 2e Wereldoorlog tegen. Want vergeet niet dat hier enorme veldslagen hebben plaatsgevonden ten tijde en na de landing van de Geallieerden in 1944. Want de “Operatie Lüttich”, ook wel “tegenaanval van Mortain” genoemd, was een Duitse (tegen)aanval tegen de doorbraak van de  geallieerden in de Duitse linies. Deze vonden plaats op 6 augustus 1944 tussen de plaatsen Mortain en Avranches en luidde uiteindelijk het einde van de 2e wereldoorlog in.

De beloofde foto’s van het landgoed komen morgen.