donderdag 18 mei 2017

Batz sur Mer 4

Vandaag gaat het, per bus, naar Guérande en op het moment dat we door Batz sur Mer rijden, schiet mij opeens het verhaal van eergisteravond weer te binnen. Het verhaal van de mosselen met frites, misschien kennen jullie dat verhaal al wel, maar die mosselen met patat, gingen niet door. Tot onze verbijstering ontdekken we, bij aankomst eergisteravond op de fiets, dat alle restaurants zijn gesloten. Werkelijk, er is geen enkele gelegenheid waar je een hapje kan eten, behoudens de friettent. Ook onze Engelse buren zitten verslagen op een muurtje te overleggen wat ze nu gaan doen, na deze teleurstelling. Ondanks alles word ik verwend met heerlijke, door mijn chef-kok zelfgemaakte wraps, dus mij hoor je niet klagen.

Guérande is een middeleeuws stadje in Pays de la Loire,  dat nog steeds wordt omringd door haar ruim 1,4 kilometer lange versterkingsmuren. DSCN5186 (800x450)

Guérande is vandaag de dag even bekend om zijn monumenten als door de omringende zoutmoerassen, die zich uitstrekken over meer dan 2000 hectare.

DSCN5185 (800x450)

Als iets compleet ommuurd is, heb je uiteraard toegangspoorten nodig. Er zijn er in totaal vijf, die je toegang tot dit prachtige stadje verschaffen. Het moet wel gezegd dat het toerisme hier hoogtij viert. Je ziet namelijk artikelen uitgestald die in het geheel niets te maken hebben met dit stadje.

DSCN5188 (450x800)   DSCN5194 (450x800)

Wie dacht  dat wij de Saint Aubin, zoals deze kerk heet, zomaar voorbij konden lopen, zonder even binnen te kijken, die kent mijn reisleidster nog niet. Van een rondleidster, die achter mij iets aan een groep staat uit te leggen, leer ik dat het een Gotische- met Bretonse invloeden gebouwde kerk is.

DSCN5198 (450x800)DSCN5200 (800x450)

Wat wel een beetje gek aanvoelt zijn de vele auto’s die hier door het stadje rijden. Een straatje kan niet zo smal zijn, of er kan een auto uitkomen. De slingers, die door het hele stadje zijn opgehangen, zijn ter gelegenheid van het “fête médiévale”, (Middeleeuws Feest) dat zaterdag en zondag wordt gevierd. De kapel Notre-Dame-La-Blache is, in vergelijk tot de Sait Aubin, een lief klein kapelletje dat ook in de Gotische stijl is gebouwd.

DSCN5202 (800x450)

Vlakbij de camping, waar we op de bus stappen, staat deze Moulin de la Falaise, oftewel de molen van het klif. Deze typisch Bretonse granieten molen is een van de oudste op het Guérande schiereiland . Deze molen was oorspronkelijk gebouwd op een heuvel in de zestiende eeuw,  maar werd steen voor steen afgebroken om te worden herbouwd op deze plek in 1924-1925. De molen is weer in bedrijf sinds 2012.

Morgen trekken we weer aan onze staart.