dinsdag 23 februari 2016

Oliva, camping Rio-Mar 13

Het zijn spannennde dagen, misschien wel weken. Niet zozeer voor ons maar meer voor onze achterburen. Iedere dag trekken ze er met hun camper op uit. Je verwacht dan dat ze met “sightseeing” bezig zijn en gedeeltelijk klopt dit ook. Alleen nemen zij dit wel heel erg letterlijk. Want wat is het geval? Ze zijn een huis aan het kopen. Dag in, dag uit worden er leegstaande panden bezocht en getaxeerd op de bruikbaarheid en vooral of het passend is voor hun budget. Nu schijnt dat laatste geen probleem te zijn. Hun eigen huis is namelijk, eind december, al verkocht.

Een paar dagen geleden komen ze wel heel erg laat terug en grappend vraag ik of het koopcontract al getekend is. Het is een schot in de roos, want buurman loopt helemaal leeg over het huis en de omgeving wat ze op het oog hebben. Het ligt in de buurt van Gandia, ergens boven in de bergen, maar de juiste lokatie willen ze nog niet prijsgeven: “pas nadat we getekend hebben” .

Nu worden we iedere dag op de hoogte gehouden van de vorderingen. Zo zijn ze al voor een tweede keer wezen kijken, maar nu met een bouwkundige. “Hier en daar is er schade wat meer dan alleen cosmetisch” vergoeilijkt buurman. Op dit soort momenten komt buurvrouw ook de camper uit en is, zo mogelijk, nog meer enthousiast dan buurman. De flonkering in haar ogen als ze erover vertelt spreekt boekdelen.

Gisteren zitten ze de gehele dag bij de bank en een tussenmaatschappij, die de huizen voor de bank verkoopt. “Of ze maar even aandelen in de bank willen nemen om zodoende 6% korting te bedingen”. Ook moeten ze voor 15 april tekenen, anders verloopt dit aanbod en kan het huis zo maar en ineens 60.000 euro duurder worden. Maar voor alles hebben ze een zogenaamde NIE nummer (Número de Identificación de Extranjero) nodig, want zonder dat “kun je in Spanje niet eens een boete betalen” zoals de buurman het noemt. Dit NIE nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse SoFi-nummer, tegenwoordig het Burgerservicenummer genoemd.

Ik ben bang dat wij het einde van het verhaal niet gaan meemaken, omdat we aanstaande donderdag naar Benidorm vertrekken. Trouwens, het is hier warm aan de Costa, buiten is het 21 graden, terwijl ik dit stukje tik is het in de camper 28.7 graden.

Ik pak een heerlijk koel biertje, Proost!