maandag 29 mei 2023

Pont a Mousson

De voorbereidingen van gisteren werpen vandaag haar vruchten af. Het is nog niet half 8 als we de camping afrijden. Eerst maar eens een tankstation opzoeken, want meestal is het op de Peage een stukje duurder. Dat het op plekken zelfs 30ct duurder is, verbaast ook ons.


Het is relatief rustig op de weg terwijl het op een vorige zondag ongelooflijk druk was. Vrachtwagens rijden vandaag kennelijk niet, behalve die bederfelijke waar hebben, daar wordt een uitzondering voor gemaakt. Plotseling lijkt er verderop iets in brand te staan, maar als we dichterbij komen, kunnen we geen oorzaak vinden.


De vergezichten zijn prachtig en eigenlijk is de hele rit van 320 kilometer een waarlijk feest. Het is prachtig weer, bijna geen wind en alles staat er fris en groen bij.


Kilometers lang rijden we achter deze vrachtwagen met achterop groot de tekst: "Samen Winnen." Als we eindelijk het gevaarte voorbij rijden, zien we dat het de truck van de wielerploeg is.


Er is een moment dat we beide denken aan een zinsbegoocheling te lijden, terwijl we nog geen alcohol hebben genuttigd. Wat U hier ziet zijn zonnepanelen, maar het zijn er zoveel dat we het eerst niet zien. Zoiets als door de de bomen..... enzovoort. Kilometers lang zien we deze enorme velden van zonnepanelen. Ik stel mijzelf de boer voor die zijn land hiervoor beschikbaar heeft gesteld, of zelfs verkocht. Die ligt nu, met een grote fles Rose en een gebraden haan in zijn mond in de zon te bakken.


Tijdens onze stop en dat doen we iedere 2 uur, voor een bakje koffie en een kontmassage, maakt Ali deze foto. Een Poolse meneer die rustig van zijn vroege lunch of laat ontbijt, het is half 10, zit te genieten. Op de achtergrond probeert een Luxemburgs stel hun dure Porsche van wat extra stroom te voorzien. Maar kennelijk is dat toch nog een probleem, want ze rijden onverrichter zaken door.


Even voor Nancy gaan we voor laatste keer door de tolpoorten om even later op een landelijk weggetje terecht te komen.


We rijden Pont a Mousson binnen en gaan pal door het centrum, wat volgens geleerden alleen mag als je iets bezorgt. Nah ja, ik bezorg mijn vrouw een leuk plekje aan het water voor haar onontbeerlijke nachtrust. 

De brug over, met dit prachtige uitzicht op de Eglise Sint Martin en dan rechtsaf en we zijn er.

Rechts van ons is een gehandicaptenplek en dat schijnt deze plek ook te zijn, al staat daar geen bord bij. Al haar charmes dragen ertoe bij dat we mogen blijven staan. We staan pal voor het restaurant, maar ze doen alleen lunch, dus kunnen we er vanavond niet eten, jammer.

Morgen gaat het richting Pays Bas.