dinsdag 30 mei 2023

Noorbeek 1


Ali maakt gisteravond, tijdens het zogenaamde "Golden hour," deze mooie plaatjes op de camperplaats van Pont a Mousson. Golden hour is in dit geval een uur voor zonsondergang. Het licht is dan op z'n mooist.


Dit is ons uitzicht vanuit het zijraam en deur en dat terwijl de camperplaats onvoorstelbaar vol staat. Het heeft vaak een voordeel als je op tijd op een camping of camperplek aankomt.

Dan even iets over mijn Navigator, ja met een hoofdletter! Als we de navigatie moeten geloven, valt ons vandaag een vertraging te beurt van ruim 40 minuten. TomTom roept dan wel waar precies dat het geval is, maar daar is geen touw aan vast te knopen. Sygic, onze tweede navigatie, doet niet aan vertragingen, punt uit. Ik bereid mij op het ergste voor, want ook Luik is altijd weer een bottelnek, qua doorkomen, of in dit geval omheen rijden, want erdoor rijden mag al een paar jaar niet meer.
Plotseling wordt er aan mijn rechterzijde geroepen, we gaan over Longwy! Deze conclusie trekt ze nadat ze de papieren kaart uitgebreid heeft geraadpleegd en alle elektronische navigatie ten spijt, we gaan over Longwy. Op dat moment staat er nog 25 min. vertraging op de TomTom.Het enige wat wij tegenkomen is een Travaux zone van 10 kilometer, waar we 70 km per uur mogen rijden. Nu betekent Travaux, werken, maar er is geen spoortje van wat voor activiteit ook, de eerste 9 km.


Werkelijk waar, op de allerlaatste kilometer staan ze hier de weg te schrapen, om daar later nieuw asfalt op de storten.
Hoe ze het doet, doet ze het, maar de vertraging bedraagt dus 10 km 70 rijden in plaats van 90 km/u, wat zal ik zeggen 2 minuten?


Ze, Ali dus, ziet kans om zo alle opstoppingen te ontlopen en Luxemburg compleet rechts te laten liggen. Nou, helemaal, net niet. We rijden namelijk door een klein plaatsje waar wel 10 pompstations achterelkaar staan. Martelange, deze plaats die nog net in Luxemburg ligt, pikken we dus nog mee. Hier is de diesel 40ct per liter goedkoper. Het plaatsje ligt aan de N4 tussen Arlon en Bastenaken (Bastogne van die koeken.) 


Dit plaatje maakt ze onder het rijden door Aubel, een klein Belgisch plaatsje. Het is 12 km vanaf Noorbeek, wat Ali de uitspraak ontlokt: "hier gaan we heen op de fiets!"Kort na elkaar verlaten we Wallonie en rijden Vlaanderen in, om vervolgens Nederland binnen te rijden.

Morgen het verhaal van mijn artsen bezoek in Mheer en de gevolgen daarvan.