vrijdag 26 april 2019

Playa de Xeraco 4

Oké, oké, ik ben misschien gister een beetje onaardig geweest over de Fransen, die in de rook van de verbrande palmboom bladeren kwamen te staan. Maar het is en blijft een eigengereid volkje. Zo neemt een Franse mevrouw, met het grootste gemak, meerdere wasmachines in beslag en moeten de andere gasten maar even wachten tot zij klaar is.

Een aardig voorbeeld is hier te zien. Normaal gesproken dien je op een camperplek niet je vuile was buiten te hangen. Daar denken de Fransen geheel anders over. Aan beide kanten van hun camper zijn twee plekken vrij. Waarom zou ik daar niet mijn was te drogen hangen? Dan zoeken de nieuwe camperaars maar een andere plek. Houd ik nu drie plekken bezet? Nou en? Ik hoor U denken, "dan kwam die rook eigenlijk een beetje te laat!" Kijk, dat zijn niet mijn woorden!

Gisteren hebben we ons aangemeld om aan de barbecue mee te doen, alleen wilden we dan vis, bij voorkeur zalm. De schrik slaat ons om het hart als we willen gaan fietsen, om ongeveer 1 uur, als de chef al druk in de weer is met grote lappen vlees. De geur is heerlijk, maar wij hebben "het er nog niet aan toe". We hadden niet in de gaten, dat het om de "lunch" zou gaan. Hoofd-voedsel legt uit, dat we eerst een stukje gaan fietsen en ons dan om vijf uur komen melden voor onze maaltijd.
Onze fietsroute richt zich op Tavernes de la Valldigna, waar we in 2016 hebben gestaan. De bloesemgeur is hier misschien nog wel heviger dan op onze camperplek, kortom het is genieten. De camperplek valt ons nu een beetje tegen, maar we zijn dan ook verwend op Xeraco Campers, zo onder de palmbomen.

Ook het stadje la Valldigna raakt een beetje in verval. Er staan veel appartementen en winkelpanden te koop, vaak een slecht teken. Wat kan het toch snel gaan, zo'n verval in 3 jaar. Maar goed, een dergelijk doorkijkje naar de Middellandse zee,  vergoedt weer veel.

Terug bij de camper kijk ik nog even naar de 1e vrije training van de Formule 1 in Baku. Wat een drama voltrekt zich daar. Leclerc rijdt gedeeltelijk over een putdeksel, die komt een stukje omhoog te staan. De volgende coureur rijdt er dwars overheen, waardoor het putdeksel de complete vloer van de bolide vernielt, geschatte schade € 1.000.000. Einde vrije training.

We melden ons bij het restaurant, waar "onze" zalm klaargemaakt wordt. De chef krijgt een extra toezichthouder, die bekijkt of alles oké gaat, want Hoofd-voeding heeft duidelijk aangegeven dat de vis NIET bloot op dezelfde gril mag als "al dat vlees". Ze zijn dus gewaarschuwd!
Heerlijk, werkelijk heerlijk is de grote moot zalm, vergezeld van een paar bleke aardappelen, want die mochten ook niet op de gril. Als compensatie krijgen we extra salade.  Alles vergezeld door een mooie Chardonnay. Top dit af met Whisky-cake, een cappuccino en een Irish-Coffee en een stel tevreden klanten verlaten het openlucht restaurant.

Morgen maar eens de Sangria proberen, stel ik me voor.