donderdag 2 mei 2013

Onderweg 42

Evora

Na het ontbijt nog even een paar boodschappen in de Continente doen en ik kies een rij bij de kassa waar maar 2 mensen staan, maar wel met 2 volle karren . Nu verbazen we ons toch al over de enorme drukte en de gigantische volle karren waarmee de mensen hier rondlopen. Maar..... wat er nu gebeurt komt uit een film. Achter de kassa zit een zeer gezette juffrouw zakjes op te vouwen en verder gebeur er helemaal niets. De machine werkt niet, zegt de mevrouw voor ons. Dat wordt opgelost en de 2 volle karren zijn aan de beurt.
Echter, om de 3 boodschappen wordt het totaal aangeslagen en bij een bepaald bedrag wordt er met een ander pasje afgerekend.
Dit herhaalt zich diverse keren en ik krijg de neiging een andere kassa te kiezen, maar ook daar staan lange rijen. Eindelijk is het dan gelukt.
Nog steeds verbaast over de drukte lopen we terug naar de camping, om de boodschappen af te leveren en misschien nog de bus te halen.
Na 20 minuten op de bus gewacht te hebben besluiten we te gaan lopen.

En dan valt het kwartje met een enorme dreun.... het is 1 mei, de dag van de arbeid. Er rijden dus geen bussen alle winkels zijn dicht, behalve de Contente en de toeristenwinkels natuurlijk.

Evora is mooi stadje met diverse kerken, die Ali allemaal wil zien. Maar we ontdekken dat we snobistisch worden en verwend zijn met prachtige kerken en kathedralen. En dit valt eigenlijk een beetje tegen.
Of het moet het Capela des Osses zijn.
Een kapel die helemaal van 'mensenbotten' is gemaakt, ja hoe verzin je het, maar het is echt waar. Franciscaanse monniken hebben dit gruwelijke ding in elkaar gezet van botten die uit diverse begraafplaatsen zijn opgediept.

Gelukkig kan Ali haar hart ophalen aan de diverse tableau's van o.a. Maria.

Plotseling ontdekken we Romeinse overblijfselen van de tempel van Diana.
Eeuwen lang waren deze pilaren verborgen voor de mensheid, omdat ze ingemetseld waren. Toen men het gebouw ging renoveren en muren ging verwijderen ontdekte men deze pilaren.

De toeristische  winkeltje zijn op 1 mei natuurlijk wel open en het is geweldig druk, op deze vrije dag. Wat wel heel bijzonder is zijn de vele artikelen die gemaakt zijn van kurk. Petten, tassen, portemonnees en zelfs ansicht kaarten.

Ali heeft geen zin om terug te lopen dus nemen we een taxi, na eerst gevraagd te hebben wat het kost. Voor 4 euro zijn we weer op de camping, terwijl de bus 3,20 euro kost.

s' Avonds heeft Bayern aan Barcelona nog even voetballes gegeven (0-3) en staan ze op 25 mei tegen Borousia in Wembly.

 Morgen naar Lisboa.