dinsdag 14 mei 2013

Onderweg 55

Porto Novo

Een prachtige plek op een camping aan de Noord-West kust van Spanje.
Stel je even voor; je ligt op je bed en doet de achter-gordijnen open en ziet dit!
Dan blijf je nog wel even liggen en geniet met volle teugen van het uitzicht.

Vandaag zijn we een wandeling gaan maken op het strand hier beneden ons.
De wind is wat meer aangetrokken en daardoor ligt het strand er maagdelijk bij. Hier en daar ligt een verdwaalde dame in de beschutting van een rotsblok (wat gek dat vrouwen sneller iets in hun eentje doen dan mannen), of heeft een gezinnetje een klein tentje tussen de zandduinen opgezet.

                                   De meeuwen hebben dan ook vrij spel

De hele dag dobberen er in de baai bootjes rond, die soms gevaarlijk dicht de rotsen naderen. We vragen ons af wat ze aan het doen zijn. Het blijken krabben vissers te zijn, die hun kratten aan het ophalen zijn.


Halverwege het strandje begint zich een riviertje te vormen, richting Oceaan, wat veroorzaakt wordt door een hoger gelegen afvoer. Je moet je altijd maar afvragen welke vloeistoffen er hier op het open water worden geloosd.
Leuk is wel, dat je kunt zien dat in een rivier de buitenbochten altijd dieper zijn en meer uitslijten terwijl de binnenbochten vaak meer aanslib krijgen.
Hierdoor verandert de loop van een rivier en meandert ze steeds mooier door het landschap.

Hoewel de juffrouw van de camping positief is over het weer, geven de verwachtingen aan dat het morgen gaat regenen. Hierop heeft Ali alvast de was gedaan en zijn we dus op alles voorbereid.

Als tijdens de was blijkt dat de 'Secadora' het niet doet, mag ik opdraven om dat met diezelfde juffrouw uit te zoeken.
En ja, we hebben er al Moneda do Scadora ingedaan. Ze voelt nog eerst wel even of de droger al is gebruikt, alvorens een 2e munt te proberen.
Als dat ook niet lukt, gaat ze te rade bij een technische man op het terrein.
Na een tijd, komt ze terug en checkt de elektriciteit, alles is ok√©. Ze ramt nog een keer op de munt-ingever en opeens geeft het apparaat sjoege.

De was is inmiddels droog en er ligt weer schoon beddengoed op bed.

Vanavond gaan we kijken, als tenminste de schotel niet van het dak waait, hoe Anouk zich naar de finale van het Songfestival zingt.