donderdag 30 mei 2013

Onderweg 72

Bourges

Het is druilerig weer als we ons naar de binnenstad van Bourges begeven, gewapend met een plattegrond van de stad, paraplu en regenkleding.

Bourges ligt, als je de kaart bekijkt, werkelijk precies in het midden van Frankrijk.
Het is een oude stad en het heeft een beroemde universiteit, waar Johan van Oldenbarnevelt, ooit vertrouwenspersoon van Willem van Oranje, nog rechten heeft gestudeerd.


De Kathedraal van Bourges heet eigenlijk Saint-√Čtienne de Bourges en staat bekend om zijn unieke glas in lood ramen en staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


De prachtig gebrandschilderde ramen zijn scenes uit het oude en nieuwe testament.
Er staat een groepje mensen, voor een kassa, kaartjes te kopen voor de crypte in de kathedraal. Naast de kaartjes verkoopster, ook in de kassa, staat een mevrouw het tafereel te bekijken zonder iets te zeggen of te doen. De kaartjes mevrouw legt de bezoekers omstandig uit, hoe ze bij de crypte moeten komen. Na enig heen en weer gevraag lijkt het de groep duidelijk waar ze moeten zijn. Ze maken aanstalten richting de crypte te vertrekken. Plotseling komt er leven in kassa mevrouw 2. Ze stapt de kassa uit en vraagt streng naar de zojuist gekochte kaartjes van de groep. Verbaasde blikken gaan richting kassa mevrouw 1, maar mevrouw 2 is niet te vermurwen. 'Hier met die kaartjes'. Ze scheurt ze 1 voor 1 doormidden en neemt weer plaats in de kassa, de verse bezoekers verbluft achterlatend.

Dan is er nog het paleis van Jacques Coeur. 

Dit was een koopman die veel voor de stad heeft betekend.

Door handelsgeest heeft hij er in z'n eentje er voor gezorgd dat Marseille de grootste havenstad van Europa kon worden. 
 Zijn rijkdom was op den duur zo groot dat deze ruim een vijfde deel vormde van de inkomsten van de Franse koning. 

Het paleis was helaas niet te bezichtigen.
We zijn nog bezig uit te zoeken waar de reis morgen naartoe gaat.