zaterdag 18 mei 2013

Onderweg 59

Santiago de Compostela

Eerst maar even over de naam:
Santiago, is ontstaan  door de naam Heilige Jacobus de Meerdere.
Heilig in het Spaans is 'Sant' in het Spaans is Jacob 'Yago', Sant Yago wat verbasterd wordt naar Santiago.
Compostela; 1 van de vele legendes gaat als volgt. Rond het jaar 800 werden herders door een ster boven het veld naar het graf van Jacobus geleid.
Compostela komt van 'Campus Stellae'  vrij vertaald is dit 'ster van het veld'.

De Sint Jacobs schelp was het attribuut van Jacobus de Meerdere en is nog steeds het embleem van Santiago de Compostela.
Dit attribuut wordt dan ook door de pelgrims nog steeds vereerd. Als de pelgrims in Santiago aankomen, is het eerste wat ze doen de schelp aanraken.

De hele dag zie je pelgrims languit op het grote plein voor de kathedraal liggen. Met het hoofd op hun rugzak liggen ze soms uren naar de kathedraal te kijken. Het grappige is dat pelgrims op verschillende manieren naar Santiago komen. Lopend, fietsend, op de brommer, motoren. Je kunt het niet zo gek bedenken, of je ziet het op het plein verschijnen.

Vandaag staat voor ons het museum van de kathedraal op het programma.
Als we aankomen en een kaartje willen kopen, wordt ons verteld dat het vandaag "Internationale Museum Dag" is, wat betekent dat we niet hoeven te betalen voor ons kaartje.
Het museum omvat een bibliotheek met oude manuscripten, 18e eeuwse tapijten uit Madrid en nog oudere uit Vlaanderen. En een archeologische verzameling in het souterrain.
                               
Links een beeld van Anna, de moeder van Johannes de Doper en de maagd Maria met Jezus.

Rechts en onder een voorbeeld van geweven wandkleden.
Morgen gaan we weer richting de kust aan de Golf van Biskaje, het Noorden dus, naar het plaatsje Barreiros.