vrijdag 10 mei 2013

Onderweg 51


Aveiro – Porto

Had ik gister nog het idee om nog een nachtje op deze camperplaats te blijven, vannacht is mij die lust wel vergaan. Hoe vermakelijk het ook is om al die mensen een aantal keer langs je camper te zien komen, je bouwt toch een soort van relatie op, nietwaar?
Op naar Porto wat een kleine 70 km naar het noorden ligt. Er is een camping gekozen, dicht bij de stad, zodat we Porto zonder al te veel moeite kunnen bezoeken.

Het gaat via allerlei dorpjes waar 50 km/u mag worden gereden, afgewisseld met diverse rotondes. Misschien waren ze er al wel, maar wat bijna onvoorstelbaar is zijn de ontelbare putten in de weg. Niet de afvoerputten, die vaak in de stoeprand zijn verwerkt, maar van die grote ronde putten.
Als we er op gaan letten ontdekken we dat de meeste putten hooguit 25 meter uit elkaar liggen en precies daar in de weg liggen waar je moet rijden. Je ziet dan ook de lokale bevolking soms een vreemde uitwijk manoeuvre maken, want de putten liggen soms wel 15 tot 25 cm dieper en dat geeft dan een enorme klap. Tel daar bij dat ze 25 meter van elkaar liggen en je kunt je het gevoel voorstellen waarmee je door de dorpjes en stadjes rijdt.

Buiten de stadjes en dorpjes staan regelmatig heel vriendelijke dames, sommigen zijn geheel, anderen zijn wat schaarser gekleed. De wind is soms nog wat fris, dus begrijp ik Ali dan ook niet, als ik voorstel de dames even binnen te laten om even op te warmen.

Dan hebben we ook nog Lucy, onze lieftallige stem van TomTom. Lucy heeft er vandaag geen zin in, of anders gezegd, gooit er volledig met de pet naar.
Eerst laat ze bij het verlaten van Aveiro ons een groot deel van het stadje nog eens zien, waarbij ze kennelijk er genoegen in schept de meest nauwe straatjes uit te zoeken. Om ons vervolgens in Porto naar camping te brengen, die midden in de stad zou liggen, maar helemaal niet bestaat.
Tot 2 keer toe laat ze ons, midden in Porto, keren op de weg. Als ik er genoeg van heb, kies ik een andere camping uit. Na weer een aantal kilometers door Porto te hebben gereden, komen we weer op een plek waar in geen velden of wegen een camping te vinden is.

Dan maar naar de gratis camperplaats. We komen terecht op een heel, ik zeg heel smal, maar ook verschrikkelijk steil weggetje uit. Als ik naar beneden rijdt, komt er ons een auto tegemoet.
Maar er is absoluut geen ruimte elkaar te passeren. Na een hoop handgebaren probeert auto
1, achteruitrijden, wat ruimte te maken, terwijl auto 2 met een noodgang omhoog komt rijden.
Het feest kan beginnen. Met aan de rechterkant een muur en nog 1 cm voor de spiegel, schuifel ik cm, voor cm, naar beneden. Auto 2 draait snel zijn spiegel naar binnen.
Aan het eind van dit weggetje moeten we rechtsaf, maar daar staat een hek! De weg is afgesloten!
Als Ali het hek heeft weggehaald rijden we door maar de camperplaats bestaat niet meer! Al is het uitzicht helemaal geweldig, maar wordt door Ali afgekeurd.

Aangezien ik slecht heb geslapen merk ik dat een uur door Porto crossen mij op de zenuwen gaat werken en het geduld dreigt op te raken.
De Orbitur camping brengt uitkomst en en half uur later staan we op de camping een plek uit te zoeken waar ook TV gekeken kan worden.

“Dat wolkje voor de zon kan soms iets groter zijn”, 
  maar als dat je enige zorg is.........

Morgen toch Porto nog maar eens bekijken maar nu met de bus.