woensdag 24 april 2024

Rio-Mar 35

Het gaat vandaag naar Gandia, waarover we de afgelopen jaren hele goede berichten hebben gehoord. Nu we toch een auto tot onze beschikking hebben, dan ook nu maar.

Nadat we de auto in een parkeergarage hebben gezet en we naar boven lopen, is dit onze eerste blik op de toegang tot de binnenstad.

Gandia is een stad en tegelijk een gemeente in de provincie Valencia aan de Middellandse Zee. De gemeente is gelegen aan de Costa del Azahar. Het ligt ongeveer 65 kilometer ten zuiden van Valencia en 110 kilometer ten noorden van Alicante. De stad is over de weg bereikbaar via de N-332 en via de AP-7, maar wij, op aandringen van Ali, houden de N-332 aan, want dat is veel gezelliger en mooier in  plaats van de 4 baans weg AP-7.

Op het eerste plein nemen we ook ons eerste bakje koffie. Lekker in het zonnetje, genieten van de rust, die hier nog steeds heerst.

Gandia heeft een heel mooi oud centrum, wat nog niet is aangetast door het modernisme. Neem nu deze compleet in mozaïek gemaakte muur, is het geen plaatje? Dit soort kunstwerken kom je overal in het centrum tegen.

Als ik me omdraai om wat meer afstand te nemen om het mozaïek wat beter op de plaat te krijgen, stoot ik bijna mijn hoofd aan dit kunstwerk.

Midden op straat staat deze monnik en schuin daar tegenover staat een deur open, waar Ali even een kijkje neemt. Ineens ben ik haar kwijt, want wat blijkt, om het hoekje beland je in een adembenemende mooie kerk. 

Je komt eigenlijk voorin de kerk uit, of is het een kathedraal, waar Andrés Hibernón ligt opgebaard, tenminste zijn gelijkenis. Andres is een van de vele katholieke heiligen.


Het plafond is rijkelijk bezaaid met ornamenten, maar dit is zeer smaakvol gedaan. Als je te lang naar boven blijft kijken word je duizelig.


In een heel klein hoekje ontdek ik een plek waar je een kaarsje kan opsteken. Weliswaar is dit elektronisch. Je kunt ergens €0,20 in gooien waarna er een kaarsje gaat gloeien. 


Op het Placa de l'Escola Pia, komen we deze beeldenrij tegen. Het eert de familie Borgia, tenminste, als je de geschiedenis een beetje geweld aan doet, want....

De leden van deze familie Borgia waren onder anderen Lucrezia Borgia, 2e van links en Cesare Borgia 3e van links, respectievelijk dochter en zoon van Rodrigo Borgia. De vele beschuldigingen aan het adres van deze familie Borgia zijn: incest, overspel en moord.

Geheel links staat Rodrigo in zijn functie van paus. Zo benoemde onze Rodrigo tien familieleden tot kardinaal, waaronder vier neven en gaf ook zijn kinderen belangrijke functies:

Cesare werd op 15-jarige leeftijd bisschop van Pamplona en in 1492 aartsbisschop van Valencia. In 1493 werd hij kardinaal.
Giovanni werd hertog van Gandía.
Gioffre werd prins van Squillace.
Zijn dochter Lucrezia werd o.a. gouverneur van Spoleto.

De familie wordt vandaag de dag nog herinnerd vanwege haar corrupte manier van heersen over het pausdom tijdens de renaissance. Er wordt zelfs geopperd dat zij de eerste criminele familie was en de voorloper van de Italiaanse maffia.

 Kijk, dan is ons koningshuis toch aardig braaf, nietwaar?

Gandia, een prachtige stad en zeker een bezoek waard.