vrijdag 16 februari 2024

Benicassim 25

 

Ik begin maar even met een plaatje van vandaag, want die geeft mooi aan welk weer we op dit moment hebben. De hele nacht en het grootste deel van deze dag valt er regen. Het zijn niet stortbuien, die misschien wel eens beter voor de natuur in Spanje zouden zijn, maar meer een Engelse "Drizle." Het miezert maar een beetje aan. Door de warme aarde wil het vocht boven de bergen snel verdampen, waardoor je een mooie mistsluier over de top heen te zien krijgt.

Hier een paar opnames van gisteren, gemaakt tijdens ons bezoek aan Castellon.

Deze sculptuur is een ode aan de culturele balsport Pilota Valenciana. Het lijkt, in beginsel, op ons kaatsen. 

Pilota is een traditionele sport, essentieel voor de Valenciaanse geschiedenis en cultuur, waarvan de oorsprong teruggaat naar de Grieken en de Romeinen. Reeds halverwege de 15e eeuw waren er in de hoofdstad dertien trinquets. (Een gesloten speelveld waar de wedstrijden gespeeld worden).

Het is goed om deze sportvariant niet te verwarren met de Baskische balsport. In die variant wordt tegen een muur gespeeld, terwijl hier de twee teams tegenover elkaar staan, waarbij zij elkaar de bal toeslaan met de blote hand.

Castellon kenmerkt zich sowieso door de vele sculpturen en beelden. Eigenlijk staat er op ieder markant punt in de stad wel een beeld. Sommigen van een steensoort, weer anderen zijn gietijzeren beelden.

Hadden we het gisteren over de tekenkunstenaars in spe,

Deze winkel moedigt de kinderen aan om de nieuwste Paco de Peña/Paco de Lucia of Vicente Amigo te worden. Het lijkt schattig al die mini gitaartjes in de etalage.

Als we gisteren weer terugkomen op de camping, zien we deze brommer, in het wild, staan. Het brengt allerlei herinneringen naar boven. Zoal het stiekem rijden op de Batavus Bilonet met JLO motor van mijn broer. Met een Exota fles naar het pompstation voor een liter benzine.... dat waren tijden.

Later kocht ik van mijn eigen verdiende centjes een Puch, waar we dan een voetschakeling op prutsten. Niet veel later kwam er natuurlijk ook een hoog stuur op.

Lang vervlogen tijden, maar wel mooie tijden.......