zondag 11 mei 2014

Kusadasi 3

Vandaag is het Moederdag en worden de moeders, door de mannen, getrakteerd op een ontbijt. Natuurlijk moet zoiets  in de algehele openbaarheid, zodat de mannen op deze manier zichzelf een complimentje maken. Ja, zo zijn mannen. De begeleiding heeft voor een leuke attentie gezorgd. Alle moeders in kwestie, krijgen van hun man een roos aangeboden. Dat dient te gebeuren met de roos tussen de tanden. Dit ritueel is echter aan Ali niet besteed en ik dien de roos op een ‘normale’ manier te overhandigen. De rij wordt al langer en sommige mede camping bewoners kunnen er niet meer met hun voertuig langs en moeten te voet naar het dorp.  De macht van een groep.

20140511_092312 (800x450)  20140511_093220 (800x450)

Nadat Ali het ontbijt weer heeft opgeruimd gaat het richting stad en de Bazaar om nog even wat leuke dingetjes te scoren. Enkele dames wisten leuke rokjes en blouses aan te schaffen en hebben daarbij ‘onmenselijk’ kunnen afdingen. Ikzelf laat me 4 shirts in de maag splitsen door een jongeman die zegt uit Friesland te komen en wijst ons op de Friese vlag aan het plafond. Welke stad?  “Sneek” antwoordt hij,  als ik hem vraag “welke straat?”  stokt het verhaal. “ Je bluft vriend” zeg ik “Ja”, bekent hij, “mijn broer woont daar”. We laten het maar voor wat het is.

Om 2 uur gaat het richting Efeze.

Efeze staat bekend als één van de meest fascinerende archeologische opgravingen ter wereld. Het is ook één van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld en de drukst bezochte antieke bezienswaardigheid van heel Turkije.
Miljoenen mensen bezoeken deze, op Rome na , grootste stad van het oude romeinse rijk. Een stad die qua pracht en  praal, kunst en cultuur een voorbeeld was voor alle andere steden uit haar bloei-periode. Brede marmeren straten  gedecoreerd met mozaïeken en beeldhouwwerken, imposante gebouwen met alle denkbare kleuren marmer en overal fonteinen en palmen

Onze Nederlands sprekende, vrouwelijke,  gids overlaadt ons met geschiedenis en jaartallen en dat is nauwelijks te verhapstukken.

IMG_5563 (450x800) IMG_5580 (800x450)

Op de terugweg brengen we nog een bezoek aan een verkoop punt van lederen jassen. Maar alvorens we de winkel inkomen worden we getrakteerd op een echte modeshow.

IMG_5616 (450x800) IMG_5609 (450x800)

In de winkel worden we onthaald op voldoende Raki om de portemonnees iets losser in de broekzak te laten zitten. De prijzen liegen er niet om, alhoewel ik de kwaliteit wel kan waarderen. Na de 2e heftige Raki wordt het hoog tijd het pand te verlaten.

Morgen gaat het naar Pamukkale  en rit 200 km en een reistijd van 3,5 uur.