vrijdag 1 maart 2013

Marokko dag 9

Rabat

Met de bus naar Rabat en daar wordt het wachten tot onze gids zich meldt. Gelukkig duurt dat maar een half uurtje.

Rabat is om te beginnen een grote stad en dat zie je direct terug aan de kleding van mensen. Was het op het platteland bijzonder iemand in westerse kleding tegen te komen, hier is het omgekeerd.
Het eerste bezoek is aan het mausoleum waar Mohammed V ligt opgebaard  Mohammed V (was de sultan van Marokko) is door de Fransen het land uitgedonderd en in 1956 weer teruggekomen als koning met open idee├źn en dus de grondlegger van de onafhankelijkheid en het tegenwoordige "moderne" Marokko.
Aan besparen op bewaking wordt hier niet echt gedaan. Op ieder hoek staat een wacht wel of niet op een paard. Het zijn heel vriendelijke jongens, wat ik trouwens wel over de hele Marokkaanse bevolking kan zeggen.

Bij het paleis van de koning komen we weer een staaltje bewaking tegen.
Uit alle vormen van gezagsdragers is wel een groep bewakers samengesteld.
Deze mannen staan hier heel stoer te zijn maar let even op de volgende foto.


 Ook nog verschillende soorten politie en daar tussenin burger bewaking.

Even over onze gids:
Het wordt tijd voor de lunch en meneer heeft al wat geregeld nl., dat we voor 150 Dirham p/p goed en veilig kunnen eten. Aangekomen in het restaurant zien we een menu liggen waar een lunch van drie gangen 99 Dirham kost.
Onze assistent reisleidster stapt op de gids af en na enig tumult druipt meneer af en krijgen we het menu voor 99 Dirham. Maar zij krijgt nog wel even een zeer vrouwonvriendelijke "sit down" naar haar hoofd geslingerd.

Na de lunch op naar de Kasba. Een Kasba is hier in Rabat een ommuurd gedeelte van de stad en wordt door de bewoners zelf onderhouden.
De huizen zijn allemaal wit geschilderd, maar de onderkant is blauw gemaakt.
Dit zou de vliegen op afstand houden. De trottoirs zijn allemaal wit gemaakt met een soort kalk, anders zouden ze spekglad kunnen zijn.
De buitenkant van de Kasba is geheel ommuurd en ligt tegen een heuvel van de stad Rabat


En de binnenkant van de Kasba ziet er dan vervolgens zo uit. In de straatjes  heerst een sirene rust.

Morgen Casablanca.