woensdag 13 maart 2013

Marokko dag 21

Marakech - Ait Benhaddou

Reisdag door de Hoge Atlas met de verwachtingen van neerslag, waardoor er sneeuw zou kunnen gaan vallen. De enige sneeuw die we hebben gezien was op de hoger gelegen bergtoppen van de Hoge Atlas en de borden en slagbomen van afsluitingen bij sneeuw "Barree de Neige"
Maar enerverend blijft het om op zeer smalle wegen door een prachtig landschap te rijden.

Wat verrassend is zijn de vele leemdorpen die, het woord zegt het al, enkel door leem zijn opgebouwd. Morgen gaan we een dergelijk dorp van dichtbij bekijken.

Het is ruig op de Hoge Atlas, er zijn momenten dat jezelf als verloren waant in deze woestenij.


Een en ander wordt versterkt door de enorme sterke winden die hier waaien.
Op het moment als we de Col du Tichka bereiken, ook wel de Tichka pas genoemd, staat er een verwoestende storm. Als Ali uit wil stappen om een foto te nemen (in mijn opdracht), vliegt ze bijna met deur en al het ravijn in. Op het kamp aangekomen blijkt Ali de enige te zijn die zich op de Col buiten heeft gewaagd (maar het is een mooie foto, toch?). De steentjes in haar haar worden bereidwillig door de mede reizigers uit Ali's haar verwijderd, want het leek op zandstralen, aldus de rest van het gezelschap.


Aan het eind van de middag bereiken we het dorpje Ait Benhaddou met een zeer dreigende lucht voor ons, het belooft niet veel goeds.
Maar meer dan heel veel wind komt er niet uit. En heel veel wind betekent hier  in Marokko, echt heel veel wind, de camper staat te schudden dat het een lieve lust is en onze gedachten gaan uit naar ons lieve bootje, de Fisker.

Nog even over de camping: in het route boek staat een foto met de ingang van de camping en wij rijden door totdat we de foto herkennen. We worden opgewacht door een nukkige Marokkaan die ons vraagt wat we komen doen.
Op ons antwoord "NKC" volgt een bijna vijandelijke "le Bas" hetgeen zoveel betekent als "daarginds"
Verbaasd rijden we verder de camping op en wat blijkt, de gehele camping behoorde tot vorig jaar aan 1 familie, maar zoals dat soms gaat in families, er ontstaat ruzie en dus wordt de camping in 2-en verdeeld. 

Marokko, het is een mooi land.