maandag 18 maart 2013

Marokko dag 26

Sagora - Skoura

Een reisdag vandaag die ons voor een groot gedeelte weer terug brengt omhoog, met dit verschil dat nu de zon schijnt en het erg warm is. De temperatuur loopt op naar 28 graden. Het uitzicht wordt hierdoor compleet anders dan de heenreis.
 Nu wordt ons een kijkje op de Hoge Atlas gegund.

Ali concentreert zich vandaag op de verschillende manieren van vervoer.
Natuurlijk wordt de mens gebruikt. Nu gebruik ik het woord mens wat zou kunnen beteken dat mannen ook lasten op hun hoofd dragen, nee dus.
Dit recht is alleen aan de vrouwen voorbehouden.

Dan hebben we de ezel, die gebruikt wordt voor personen vervoer, maar zeker ook als lastdier wordt gebruikt en ook voor beide tegelijk.

 Als de ezel geluk heeft hoeft hij of zij alleen maar een kar te trekken, hoewel dit wel eens een muilezel zou kunnen zijn, een kruising tussen ezel en paard.

Natuurlijk de brommer, afgezien dat de hele familie daar mee wordt vervoert, is het ook een lastdrager, op de meest creatieve manieren die je maar kunt bedenken.

 Heel modern is er voor de kleinschalige vervoer klusjes de brommer-kar. Een driewieler, waar zowel materiaal als wel personen mee worden vervoerd.
Kennelijk wordt dat hier toegestaan, want er rijden taxi's zo rond.

Als kleine vervoerder is hier de Isuzu heel populair. Hier zie je hem met een laadbak, maar wij hebben hem al gezien met een vast dak, met daar bovenop een hekwerk gelast waar dan o.a. de schapen op worden meegenomen.


Als laatste het water vervoer om de weelderige plantages van palmbomen te irrigeren, hebben ze hier kilometers lange open buizen.

Wat langzaam , veel te langzaam, tot mijn Europese hoofd doordringt is dat water hier schaars en dus duur is. Als de douche geen warm water geeft, raken we geprikkeld. Maar het is niet het gas wat de Marokkaan wil besparen, maar het kostbare water.