donderdag 28 maart 2013

Marokko dag 36

Fes

Met een gids door Fes en dat wordt een aparte ervaring.
Om 9 uur vertrekken we richting oud Fes en dat gaat in de stromende regen. Nu is Fes een hele mooie stad, maar met stromende regen verliest het toch een beetje aan charme en uitstraling.
Bij het paleis regent het zo hard, dat tijdens de uitleg mijn jaszakken vollopen met water en misschien gek, maar je verliest daardoor toch een beetje aan interesse.
Ook gaan we naar een prachtig hooggelegen uitzichtpunt dat onder andere omstandigheden een geweldig uitzicht geeft op Fes. Nu zie je niks.

Door de Medina worden we naar een prachtig hotel geleid, wat van Ali zelf schijnt te zijn. Ja ik weet het, maar de gids heet ook Ali. Ali is een zeer hoog aangeschreven meneer die naast dit hotel, nog een hotel in Fes bezit en een hotel in Erfoud.

Er wordt ons koffie aangeboden in zijn eigen hotel.
Echter, bij het betreden van de hotel hal is iedereen onder de indruk, zo zelfs dat een stervormig bassin  wat ruim 25 cm diep is, over het hoofd wordt gezien door een medereiziger. Ze stapt, omhoog kijkend, pardoes in de vijver, verliest haar evenwicht, valt en neemt in haar val een eeuwenoude fontein mee en  stoot ze tegelijkertijd een antieke vaas van zijn sokkel.
Drama van het hoogste kaliber en de hoofdrol spelers spelen hun rol met de groots mogelijke dramatiek.
Het slachtoffer/dader begint ogenblikkelijk te huilen en Ali zijn gezicht gaat, na enig oefenen, in de stand "ontroostbaar" wat de prijs van de omgevallen fontein en de antieke vaas alleen nog maar doet stijgen.

Ondanks alles worden we toch nog uitgenodigd om de hotelkamers te bezichtigen en mogen we vanaf het dakterras van Ali's hotel Fes bekijken. De zon is inmiddels gaan schijnen en het uitzicht is prachtig,
 zeker de honderden satelliet schotels die de daken versieren.

Het bezoek aan de souk is weer adembenemend en we komen ook verschillende werkplaatsen tegen.

Tot slot een bezoek aan een leerlooierij, waar een aantal dames zich een jasje laten aanmeten. Het wordt binnen 5 uur gemaakt en op de camping afgeleverd.


Morgen een vrije dag, de medina is op vrijdag dicht, dus gaan we naar de nieuwe stad om nog de laatste inkopen te doen.