zondag 24 maart 2013

Marokko dag 32

Merzouga

Een rustdag, tenminste dat zegt het programma.
Maar Ali heeft andere plannen en wel een bezoekje aan een coƶperatie  of beter gezegd een Depot Berber, waar allerlei zaken te koop zijn in grote getale. Gisteren hebben we hier een demonstratie gekregen met allerlei knoop- en weeftechnieken voor wand- en vloerkleden. Ali was niet mee en wil de schade inhalen en dat gaan we weten.

We belanden in een van de vele ruimtes met Berber vloerkleden. De rust waarmee de aanwezige verkoper de ene na de andere stapel omkeert en de verschillende tapijten laat zien is bewonderenswaardig.

Natuurlijk wordt ons thee aangeboden, uit gastvrijheid, zoals de verkoper ons vertelt. Een 2e verkoper meldt zich en er ontstaat een gekke situatie. Verkoper 1 spreekt Engels, verkoper 2 spreekt Duits, onderling overleggen ze in Berber en wij natuurlijk in het Nederlands.
Op een gegeven moment vraagt 2 wat Ali voor haar sjaal heeft betaalt en complimenteert haar voor de lage prijs, ook haar kaftan verdiend, voor de aankoop prijs een compliment. M.a.w. "jullie zijn goede onderhandelaars".

Natuurlijk vinden ze een kleed wat ons wel aanstaat en begint het spel van het bepalen van de prijs en dat is lastig want, Ali heeft een prijs in haar hoofd n.l. dat wat ze er voor over heeft. Zonder dat ik een ook maar een bod doe, zakken ze al in prijs. We twijfelen lang genoeg om de prijs nog meer te laten zakken.
We verlaten het pand om te overleggen. Bij de camper vertellen we ons verhaal. Oh, zegt 1 van de medereizigers, ik ga wel even mee en kletst er nog even 25% af. Wij gelukkig met ons Berber kleed, de Berbers blij met hun omzet en onze medereiziger trots op zijn handelen, allemaal blije mensen.

Vanavond krijgen we een diner in het hotel die naast de camping ligt.
De avond wordt opgeluisterd door muzikanten met voorouders uit Oeganda.

Op het menu staat lam, die achter onze camper in een Berber-oven klaar worden gemaakt. Op een gegeven moment worden we uitgenodigd om de muzikanten te volgen.

We mogen het hele ritueel van het weer opgraven van de 2 lammeren volgen.
Nadat de bovenlaag van klei is verwijderd wordt een metalen plaat opgelicht en het lam uit de oven getild, dit onder luid tromgeroffel van de muzikanten.

Later wordt het lam op schalen verdeeld en is het maar de vraag welk onderdeel van het lam je te eten krijgt, er volgen veel grappen over en weer.

Morgen een reisdag van krap 300 km naar Midelt