donderdag 7 maart 2013

Marokko dag 14

Safi 2e dag

We worden wakker met stormachtige regen, dus wordt het bezoek aan Safi uitgesteld naar s'middags half drie.
Zon is ons deel als we Safi inlopen. Nu staat de kampeerplek op een hoge heuvel, dus gaat de heenweg crescendo, voor de terugweg is mij een taxi beloofd dus dat zal geen probleem zijn.

Safi staat bekend om haar keramiek, nou dat hebben we geweten.
Al aan het begin van het stadje worden we aangesproken door een jongeman, die we de rest van de middag als gids inhuren. Nu is het doorgaans slim om van tevoren een prijs af te spreken, voor welke dienst je ook wordt aangeboden.
We worden door allerlei krochten van het stadje gevoerd en belanden in een soort kelder, waar een 'artist' aan het werk is.
Plotseling verdwijnt de artist met zijn benen in een soort gat om een demonstratie te geven en achtereenvolgens tovert hij uit een brok klei een tajine, een kandelaar, een Amerikaanse asbak en twee vaasjes.
Na de demonstratie komt de onvermijdelijke verkoop van de diverse artikelen.
Het onderhandelen en afdingen bereikt een hoogte die door een aantal mensen als niet acceptabel wordt ervaren.
                           Maar dat de artikelen mooi zijn staat buiten kijf.

s'Avonds worden we door de organisatie uitgenodigd om de maaltijd in het aanwezige restaurant te nuttigen. De couscous met 8 verschillende groenten laten we ons smaken. Een beetje sneu kijken onze tafelgenoten als zij hun tajine deksel optillen. Nog niet een vierde van de hoeveelheid die wij krijgen, zit er in hun tajine. Lang leve het vegetarische eten.

Morgen reizen we naar Ounara 150 km langs de kust.