dinsdag 12 maart 2013

Marokko dag 20

Marrakech

Een "adult portion" van Marrakech zou ik het willen noemen.
Je moet het een keer gezien, gevoeld en geroken hebben, want Marrakech is van alles veel.
Neem het grote plein waar 10 tallen paardenkoetsjes  op hun klanten staan te wachten en daardoor op het plein een geur van paardepoep de overhand heeft.
Neem daarbij een dozijn apen die kunstjes moeten vertonen en/of op de foto moeten, en een stuk of 10 slangenbezweerders en de vele kruiden stalletjes en je hebt de geur van het PLace Jemaa El Fna.

Probeer een foto te maken van iemand en hij komt direct geld vragen, zeker de mannetjes die de hele dag met water leuren.
Dat water moet je niet te drinken, tenzij je diarree wilt hebben. De hele dag lopen ze met dit water te leuren, weliswaar in een waterzak met een tuitje, maar echt fris blijft het niet, zeker niet bij deze temperatuur.
Maar dit geldt ook voor de sinaasappelsap verkopers. De glazen worden omgespoeld  en dat gedurende de hele dag in 1 bakje water. En daar drink jij je  versgeperst sinaasappel drankje dan weer uit.
De aapjes en slangenbezweerders laat ik voor wat het is.
Op dit drukke plein krioelt het van de mensen en daar tussendoor schieten dan weer brommers, paardenkoetsjes of auto's. Probeer niet een weg, of aanduiding daarvan, te ontdekken want die is er niet.

De souk's in Marrakech zijn prachtig en zeer uitgebreid. Even kom ik, vlak bij het plein, in aanvaring met een wel heel opdringerige verkoper, die mij de doorgang verspert en geen nee aanvaardt. Omkeren en deze souk verlaten, om even verderop weer rustig door het labyrint van zeer smalle straatjes te wandelen. Zo smal het ook is, niet gek opkijken als er een brommer met
30 km/u door de souk komt rijden, een fiets, die een claxon nadoet, of een handkar, die maar nauwelijks tussen de rekken met uitgestalde koopwaar door kan. Maar de vriendelijkheid van de mensen hier is hartverwarmend.
Zwaar gesluierde vrouwen spreken Ali gewoon aan en zijn uiterst vriendelijk.
Het onderhandelen over een prijs is bijna een must, betaal je de vraagprijs, dan wordt je bijna uitgelachen en wordt dat beschouwd als een belediging.
Natuurlijk betaal je altijd teveel, want een bodemprijs bestaat niet.

Ali gaat met 14 dames naar een Hamam en wordt door een, naar haar zeggen, enorme negerin gescrubed  en gemasseerd, maar genoten hebben ze.

Morgen gaan we 200 km rijden naar Ait Benhaddou.
We passeren dan de Col du Tichka op 2260 meter en zullen zeker sneeuw zien.
Er wordt neerslag verwacht, wat betekent dat ook bij ons de kans bestaat dat we een sneeuwbui tegen gaan komen.