woensdag 15 juni 2016

Kennford 2 (Exeter)

Vandaag gaat het naar de stad Exeter. Exeter ligt in zuidwest Engeland aan de rivier de Exe en werd al door de Romeinen bewoond. Het centrum van de stad heeft zwaar geleden onder bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

220px-ExeterCathedral-5DSCN1556 (800x600)

De historische kathedraal staat nog altijd overeind. Zoals gezegd, eerst maar op naar de Kathedraal van Exeter, één van de grootste kathedralen van Engeland en misschien wel één van de mooiste exemplaren van Gotische architectuur ter wereld, zo zegt men zelf. In 1114 is men begonnen met de bouw in Romaanse stijl en later is ze door 6 opeenvolgende Bisschoppen grondig verbouwd in Gotische stijl.

DSCN1555 (600x800) DSCN1570 (800x600)

De zoldering, of het gewelf, meet 96 meter, gemeten vanaf binnenkomst in de “Grote Westdeur” tot het “Grote Oostraam”.

DSCN1561 (800x600)

Het gewelf wordt gesierd door meer dan 400 rozetten en één daarvan is de Becket-Rozet. Deze toont de moord op St Thomas Becket, aartsbisschop van Canterbury, gepleegd in 1170 in de Kathedraal van Canterbury. In films over de geschiedenis van Engeland wordt regelmatig gesproken over de twist van Becket met zijn tot dan toe vriend, Koning Hendrik II van Engeland en daarop volgend, de moord op Becket.

DSCN1566 (600x800)

Het grappigste verhaal vind ik die van deze “Astronomische Klok van Exeter”. De onderste wijzerplaat, uit 1484, telt de uren, de kleine boven, uit 1760, telt de minuten. Kennelijk had men voor die tijd geen behoefte aan de minuten telling. De opening aan de onderzijde van het deurtje, onder de klok, werd rond 1600 uitgezaagd om de kat van de bisschop toegang te verlenen tot het klokkenwerk, zodat hij muizen en ratten kon verjagen en/of oppeuzelen.

DSCN1572 (600x800)

Natuurlijk mag de Maria hobby van de huisfotograaf niet in de collectie ontbreken en wordt het hoogste tijd voor een kop koffie om al deze, miljoenen  “aflaatjes” kostende, schoonheid te verwerken.

DSCN1579 (600x800)

Richard Hooker was een Engels priester in de “Church of England” en een invloedrijke theoloog . Hij was één van de belangrijkste Engels theologen van de zestiende eeuw en nam het op voor de zogenaamde “verlosten” en dat neemt deze meeuw wel heel letterlijk. Ik vraag mij af of het woord ”Hooker” van deze Richard afkomstig is.

Royal Albert Memorial Museum & Art Gallery (RAMM) is een museum en kunstgalerij en de grootste in de stad. Het toont belangrijke en diverse collecties op gebieden zoals zoölogie, antropologie, beeldende kunst, lokale- en overzeese archeologie en geologie. Al met al bezit het museum meer dan een miljoen objecten, waarvan een klein percentage permanent aan het publiek wordt getoond.

DSCN1585 (800x600)DSCN1583 (800x600)

Opgezette Bizons en een Olifant, het staat er allemaal in dit museum. Sommige zalen zijn, juist nu, afgesloten voor het publiek in verband met een opkomend evenement.

We kunnen Exeter met een gerust hart verlaten en ook het aankomende referendum over het eventuele Brexit, kunnen de Engelsen met vertrouwen tegemoet zien. Enkelen van ons hebben de economie een enorme boost gegeven door de aanschaf van een prachtige zogenaamde “Ascot” hoed voor haar en een zeer slank afkledend maatpak met passend schoeisel voor hem. Beelden ontbreken, maar zullen in voldoende mate gemaakt worden op de 9e september aanstaande.

De plannen van morgen staan nog met losse veters.