donderdag 20 april 2023

Rio Mar 26

 


Even heb ik het idee dat Ali de "Zandkunstenaar" Gert van den Vijver is tegengekomen. Kennelijk heeft hij zijn kunsten nu eens niet op televisie vertoond, maar gewoon in een wasbak, waar je na het strand bezoek je voeten kan afspoelen. 

Vandaag hebben we een afspraak met de Brabantse overburen. Ze waren op een Thermaal bad gestuit tijdens een fietstocht. Het leek hen leuk om met z'n vieren daar te gaan zwemmen.
Nu zijn ze wat obstakels tegengekomen, tijdens hun tocht, dus dat moest deze keer anders. Komoot (navigatie voor fietsers) weet precies waar we langs moeten. Dat gaat crescendo, totdat we op een plas ter breedte van het  gehele pad stuiten. Geen idee hoe diep het is, dus wij keren om.


Komoot weet een ander pad en Nol is het er wel mee eens. Alleen de eigenaar van het land, waar het pad overloopt, heeft daar zijn eigen ideeën over en plaatst een enorm hek. Dus, maar weer rechtsomkeer.

Hoe is onduidelijk, maar plotsklaps stuiten we op dit bord. Dit geeft houvast en dus volgen we dit pad maar!


Dit is onze beloning, het Thermaal bad in haar volle glorie, met daaraan vast een uitspanning voor eventuele verfrissingen. Er is één klein puntje, als ik het water in wil en mijn grote teen onderdompel, krijg ik prompt bevriezingsverschijnselen. Kolere, wat is het koud en mijn ervaring van een thermaal bad is rond de 37 graden. Dit is met recht een Terminaal bad.


Sommige mensen zwemmen op hun vakantie tussen de dolfijnen, wij moeten het doen met een eend met 6 kuikens.

Fuente Salada is een natuurlijke bron in de gemeente Oliva, in het natuurpark Marjal de Pego-Oliva . Deze ondergrondse bron van warmwaterbronnen heeft een hoog gehalte aan zwavelhoudende zouten waarvan wordt erkend dat ze heilzaam zijn tegen dermatologische aandoeningen. Het water van deze bron heeft het hele jaar door een constante temperatuur van 21 tot 24º.
Door de omstandigheden van het water uit de zoute bron, kunnen ongewervelde dieren zoals garnalen erin terecht komen .Volgens lokale bronnen is er ook sprake van aanwezigheid van karper en paling.

Maar let wel, vandaag is de vangst uiterst matig en moeten we ons visje in het restaurant bestellen.