donderdag 13 april 2023

Rio Mar 19


De zomer is gearriveerd in Spanje. Gisteren steeg het kwik al naar 30 tot 35 graden. Met een temperatuur van 33,7 graden werd er in Málaga een nieuw maandrecord voor april gevestigd. Het oude record van 33,1 graden kwam uit 2022 en de reeks metingen gaan terug tot 1943.

De zogenaamde Terral wind levert een belangrijke bijdrage aan dit record. Dit is een warme landwind die uit het noordwesten waait en op weg naar de kust opwarmt. Het weerstation in Marbella, slechts 27 kilometer verderop, registreerde tegelijkertijd slechts 24,7 graden. Bij ons in Bessetas (Oliva) werd het 30 graden. Dit laat zien hoe regionaal de Terral het weer heeft beïnvloed.


In Groningen is de lente ook al voelbaar. Zeker voor dit koolmeesje, die een nest aan het bouwen is in de nestkast bij ons in de tuin.


Ali heeft het gisterenavond nog steeds te warm, dus wandelt ze na elven nog even het strand op. Tot haar verbazing is er in het restaurant nog steeds "Kundschaft". Ik zie nu dat ze deze foto vanaf het strand heeft genomen.

Vandaag gaat het voor de inkopen naar Oliva, zo'n 10 kilometer verderop.


Iedere keer als we dit huis passeren moeten we allebei weer even nadenken aan welke Nederlandse  schilder dit ons doet denken. Nu niet direct naar beneden scrollen, voor het goede antwoord.


Het huis staat aan de oever van dit smalle watertje, waar hoogstwaarschijnlijk ook nog wel vis in zit. Zeker gezien het aantal van die grappige vishuisjes, langs de waterkant.


Als we bij Le Loc aankomen, voor onze obligate café con leche, lijkt het alsof de zaak gesloten is. Het terras is compleet leeg en dat is iets wat we al die jaren nog niet hebben meegemaakt. Nu is het vandaag donderdag en geen markt, waardoor de clientèle sowieso wat minder in getale is.


Wat schets onze verbazing als Robbie Williams de bestelling bij ons komt opnemen. Verzoeknummers doet hij niet omdat hij hier in principe incognito aan het bij schnabbelen is.


Bij de Mercadona is het druk, want als we bij de kassa aankomen, zien we tot onze verbazing dat alle kassa's geopend zijn, maar ook dat overal een rij staat. Kijk, dan is het prettig dat je al een tijdje in Spanje bent. "Ten paciencia" (heb geduld.) 












(het antwoord is) Mondriaan.