donderdag 6 april 2023

Rio Mar 12

Het is vandaag "Witte Donderdag", waar we het laatste avondmaal van Christus herdenken. Natuurlijk wil iedereen vanavond ook een goed avondmaal hebben en niet het laatste. Morgen zijn de winkels dicht "Goede vrijdag," dus dit is de dag om de ingrediënten voor het avondmaal, voor het hele weekeinde, in te slaan. 

Ook wij gaan inkopen doen en wel in Oliva, waar we natuurlijk eerst bij "Le Loc" onze café con leche drinken. Van hieruit gaat het de markt op! Ik zeg met opzet op, want over de markt, is werkelijk geen doen. Je zou bijna denken dat het voor veel mensen echt het laatste avondmaal wordt. Even denk ik dat ook mijn tijd is gekomen, als een mevrouw het pad tussen de kramen dwars oversteekt en ik het karretje, wat ze achter zich aansleept, over het hoofd zie en bijna op m'n plaat ga. In de Mercadona is het niet veel beter. Het lijkt wel of zelfs dit als een familie uitje wordt gezien. Hele gezinnen darren door de anders zo rustige winkel. Voor de kinderen, die goed aanvoelen dat dit een bijzondere dag is, lijkt het de aangewezen tijd om bij iedere rij snoep of anders lekkers, te gaan staan dreinen dat ze dat ook willen. 

Dan even iets over "Kromme sturen." Ik heb hier al menigmaal de loftrompet gestoken over de Spaanse automobilist en hoe die zich verhouden tot wielrijders. Werkelijk voorbeeldig. Maar jongens, jongens, die aso's met kromme sturen! Die spannen werkelijk de kroon als het gaat om hufterig weggedrag. Vier dik menen ze op smalle weggetjes te mogen gaan rijden en hebben geen enkele consideratie met het overige wegverkeer. Schreeuwend komen ze achterop rijden en wensen dat je, ter plaatse, van de aardbodem verdwijnt, alleen om hen te laten passeren. 

De gekte is werkelijk toegeslagen en ik wens dit volk niet toe dat ze vanavond werkelijk hun laatste avondmaal zullen nuttigen, maar hun gedrag daagt dat wel uit. Het is ook geen wonder dat, hier in Spanje, regelmatig een krom stuur wordt aangereden.


Ik weet niet of het dan voldoende is om een extra weesgegroetje te doen in deze prachtige kerk in Denia, die we gisteren bezochten.

In de nalatenschap van de Moren, die in 711 na Christus, via de straat van Gibraltar Spanje binnenvielen, zijn de sporen nog steeds zichtbaar. Hier een prachtige deur met Arabisch opschrift. De Islamitische veroveraars bestonden namelijk voor een groot deel uit Arabieren en Berbers. Ze hebben eeuwen over het Iberische schiereiland geheerst.
Hier nog een leuke tegenstelling in de tijd. Rechts een mooie Moorse toren, er recht daar tegenover een straatje uit diezelfde tijd, maar met een aanpassing voor de huidige skate board jeugd.

Inmiddels is op de camping ook de gekte toegeslagen. Alle plekken zijn bezet en soms komen mensen nog kijken naar een parkeerplek voor auto's, die kennelijk nog worden aangeboden als overnachtingsplek.

De gelukkigen die nog net wel een plekje hebben gevonden, nemen het er dan ook maar van. Dus worden de stretchbedden en stoelen maar midden op het pad gezet, want veel verkeer zal er wel niet meer langskomen.


Ook het restaurant, aan het strand, doet goede zaken. Er is geen stoel meer onbezet en de gasten zitten tot ver op het strand te eten en te drinken.


Hoogstwaarschijnlijk, of hopelijk, horen deze twee bij elkaar, anders werd dit parkeerplekje, waar normaal de auto's van de de caravanners staan, wel heel erg "to close for comfort."

Maandag komt de rust op de camping weer terug, denken wij.