Al vroeg in de ochtend krijg ik de mededeling dat we vandaag "naar de markt gaan", dan kan ik daar alvast aan wennen. Op weg naar het zwembad, worden we al "opgelopen" door een medezwemster. Maar zij is op de fiets en onderweg naar de markt. Het kan mijn inbeelding zijn, maar Hoofd-inkopen krijgt ineens meer haast. In "No Time" zitten onze baantjes erop en gaan we aan de koffie. Ik neem aan dat dit een soort ingebakken virus is bij vrouwen. Ditzelfde effect constateer ik ook regelmatig bij de uitverkoop.
Als junkies, die op zoek zijn naar een mogelijkheid om "te scoren", zo lopen de meeste dames langs de kraampjes. De kleding is vaak in de meest uitbundige kleuren, maar zoals Hoofd-kleding het fijntjes noemt "Zo synthetisch als de pest". Tja en daar kan zij nu eenmaal niet tegen, want binnen de kortste keren begint ze dan te zweten als een otter op het droge. Ondanks deze wetenschap, laat ze zich niet weerhouden om bij ieder kraampje met kleding halt te houden en de aangeboden waar te keuren zonder iets te kopen. Ik beschouw het willen aanschaffen van een overhemd "voor mij", dan ook maar als een substituut aankoop.
Mochten we het zijn vergeten, het is vandaag Valentijnsdag, de dag van de liefde. Zelfs de aardbeien worden in hartvormige doosjes aangeboden. En ondanks dat dit lang geen kilo is, wordt hierdoor de prijs "Rücksichtslos" opgedreven. Wij betalen voor 1 kilo € 2,- . Hier, voor nog niet de helft, wordt € 2,75 gevraagd.
Het uit Amerika overgewaaide fenomeen wordt in Europa klakkeloos overgenomen, alsof we maar 1 dag van het jaar lief voor elkaar kunnen zijn.
Valentijnsdag valt samen met de herdenkingsdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten, die met de dag in verband staan, hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon. Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. Dat de commercie hier een "slaatje" uit heeft geslagen moge duidelijk zijn.
Voor deze arme drommel geldt Valentijnsdag kennelijk niet, want hij of zij, moet geduldig wachten tot de markt is afgelopen en maar hopen dat hij 4 oktober een extraatje krijgt.
Wij gaan in de de zon zitten.