zaterdag 19 maart 2016

Benidorm 24

De camping begint zich langzamerhand te vullen met Spanjaarden. Praktisch gezien hoeven ze maar een paar verlofdagen op te nemen om een hele week vrij te zijn, want aanstaande donderdag is het “Witte Donderdag” de donderdag voor “Goede Vrijdag”. We wandelen weer richting boulevard voor ons dagelijks kopje koffie. Er bestaat een kans dat de koffie vandaag gratis is, want Gerard gaat vandaag trakteren in verband met zijn verjaardag. Ik heb al een lied ingestudeerd om voor hem te zingen op het terras van TorreLevante. Maar helaas, Gerard schittert door afwezigheid.

SAM_0707 (800x600) 

R&T moeten allebei naar de kapper en wij kletsen nog een beetje na met Annie en Theus, maar niet voordat we een afspraak hebben gemaakt om vanavond, gezamenlijk, tapa’s te gaan eten. Want als je een feestje wil vieren moet je echt zelf de slingers ophangen, of Gerard nu wel of niet trakteert.

Vandaag begint de Semana Santa, oftewel De Goede Week, in Spanje de Heilige Week genoemd. In het Christendom is dit de naam voor de week vanaf Palmzondag, aanstaande zondag, tot Stille Zaterdag. Het zijn de laatste zeven dagen van de Vastentijd. In deze dagen tot en met Paaszondag worden alle gebeurtenissen herdacht die de kern van het Christelijk geloof uitmaken, met name het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus.

SAM_0712 (800x600) SAM_0713 (800x600)

Er zullen vannavond een aantal gigantische poppen, de zogenaamde Fallas, in brand worden gestoken.

SAM_0714 (800x600) SAM_0717 (800x600)

De vurige traditie die heeft geleid tot de geweldige viering van Las Fallas, werd in 1497 begonnen door gewone ambachtslieden. In de wintermaanden moesten ze de laatste uren van hun werkdag werken in het flikkerende licht van olielampen. Deze lampen hingen aan een houten constructie, een zogenaamde parot. Om te vieren dat de wintermaanden afgelopen waren en het warmere weer kwam, verbrandden ze deze parots ter ere van San José (Sint Jozef), de beschermheilige van de timmerlui. Al snel begonnen ze de houten constructies te decoreren en gaven ze zelfs gezichten. In de 18e eeuw kwam er nog een vernieuwing, toen men in grote groepen samen begon te komen en de poppen satirische en kritische thema´s kregen. Tegenwoordig hebben de fallas niet veel meer met de parots en de kleine houten poppen te maken, maar worden ze nog steeds verbrand tijdens dit gezellige feest.

Op het moment dat ik dit optik begint het vanuit het dorp onbedaarlijk te knallen en te knetteren. Ik prijs mij gelukkig op de camping te zitten en niet tussen de verstikkende rook naar adem sta te happen.