zondag 26 september 2021

Franeker 4

 Vandaag de laatste dag van onze korte trip en dat geeft twee emotie's. Jammer dat het afgelopen is, maar ook, wat hebben we het toch getroffen met het weer en we hebben zelfs een een licht kleurtje gekregen.

Hoofd-toerisme heeft voor vanochtend en fietstochtje uitgestippeld, waarin we nog èèn keer langs de Highlights van Franeker fietsen. 

Na het bruggetje, vanaf de parkeerplaats, over de Noordergracht gaan we het Noorderbolwerk op fietsen, genietend van het uitzicht en het mooie rondje.

Door de Botniasteeg even een plaatje maken richting "Noord" vanaf het brugje. 

Soms zou je willen, dat het verboden zou zijn op dit soort mooie plekken auto's te parkeren. Maar ja, ik heb gemakkelijk praten natuurlijk.

Vanwege een èènrichtingsverkeer, wijzigen we even de uitgezette route en rijden zo in een directe lijn naar het stadhuis.

Via de Voorstraat, de Sjaardemastraat en het Hoquart draaien we weer het Bolwerk op!

Hoofd-route is niet helemaal zeker, of we de juiste weg hebben gekozen, want let wel, het is een hele verantwoordelijkheid zo'n route uitstippelen.

Vanaf het Bolwerk geeft het een prachtig overzicht op het "Sjukelân", waar de jaarlijkse PC wordt georganiseerd door de KV Jan Bogstra. KV staat natuurlijk voor Kaatsvereniging.

We fietsen iets te ver en gaan, via de Vijverstraat, de Academiestraat in. De geschiedenis van dit gebouw is wel even vermeldenswaardig. 
In 1585 werd de Academia gesticht. Dertig jaar lang was de Academie, naast de Leidse, de enige universiteit in de noordelijke Nederlanden. Na een veelbelovend begin met groeiende studentenaantallen - vooral de theologische faculteit groeide sterk uit - stond rond 1625 de hogeschool bekend als de suypacademie. (de Zuipacademie)

Uit het studentenleven van destijds is het café De Bogt fen Guné overgebleven. 


Via de Schilcampen brengt de route ons aan de achterkant van de Matena tuin, waar een fraai poortje je de toegang verschaft tot de tuin van de Stins.

Even in de zijlijn, Max Verstappen legt beslag op de 2e plaats in de Formule 1 in Rusland, nadat hij als laatste, op de 20e plaats, is gestart, Hulde.....

UPDATE


Even na kwart over zeven worden wij opgeschrikt door het geluid van een naderende Brandweerwagen. Pal naast ons stopt het lawaai makende apparaat. In de verwarmingsruimte van het Bloemketerp zwembad is brand uitgebroken.
Het alarm is kennelijk groot geweest, want er arriveren wel drie blusvoertuigen. De bevelhebber "Hoogwerkers" (in het blauw) informeert hier of de hoogwerker ingezet moet worden. 
Even later wordt er 'brand meester' gegeven.