donderdag 23 september 2021

Franeker 1

 Tjonge, wat een wind vandaag, je waait bijkans uit je pantalon. Gelukkig zijn we gisteren het IJsselmeer overgestoken naar Enkhuizen en niet vandaag, want dan was het een geheel andere overtocht geworden.

Dat het IJsselmeer niet altijd vergevingsgezind is blijkt wel uit deze opname van Hoofd-foto´s. Hier wordt een poging gedaan om een gezonken zeiljacht te lichten. 
Overigens blijkt dit niet gelukt te zijn, want op onze terugweg, ligt het jacht er nog steeds.


Donkere luchten en harde wind, natuurlijk varen de windmolens er wel bij, om maar even in de scheepsuitdrukkingen te blijven. Ook onderweg merk ik dat de hevige windvlagen haar uitwerking op het rijden met de camper niet missen.
Maar uiteindelijk komen we op het recreatiepark Bloemketerp in Franeker aan. 
We krijgen een mooi plekje toebedeeld van de zeer vriendelijke receptiedame, lekker uit de wind, dus op z'n Fries lekker "smûk". 

Om af te sluiten nog even een plaatje van CreaBea, ik hoop dat deze duiding door de eindredactie komt.
Maar het blijft een mooi plaatje!

Franeker: De naam zou afkomstig zijn van "Froon-acker", ofwel "land van de heer/koning"; de oudste straat van de stad heet nog steeds Froonacker.
Franeker stond voor mij, als kind, voor het gesticht en werd je uitgescholden met de woorden "Dou must naar Franeker jong", waarmee werd bedoeld dat je ze niet allemaal op een rijtje had.
Tegenwoordig betekent Franeker de woonplaats van vrienden en de jaarlijkse PC, de kaatswedstrijd. Nu wil het toeval dat een van de vrienden rondleidingen geeft in het "Kaatsmuseum." Als we haar bellen is ze best van zins ons een privé rondleiding te geven. 

Ik ga nu niet alle informatie, die wij in het kaatsmuseum krijgen, hier weer uitspugen, want dan zijn we nog wel even bezig. Maar interessant is het zeker.

De PC (Koninklijke - Permanente Commissie der Franeker Balverkaatsdagis niet alleen de hoogtijdag in Franeker en van de kaatssport, het is ook de oudste jaarlijkse sportklassieker van Nederland èn de grootste kaatspartij ter wereld.

Ter wereld? Wordt het kaatsen dan niet alleen in Friesland gespeeld? Nee, want voordat het kaatsen in Friesland terecht kwam, werd eenzelfde soort sport bedreven in vele landen.
De kaatssport wordt in diverse varianten in meer dan 50 landen en landstreken beoefend, onder andere in België, Frankrijk, Baskenland, Valencia, etcetera. Kaatsen is een van de oudste nog beoefende balsporten. Het veld- en/of pleinkaatsen  zijn de verschillende varianten die tot het Friese en Belgische (jeu de pelote) spel behoren. 

In de loop der jaren is er in ieder geval een innovatie in het kleding gebied geweest, maar ook de "handschoen" heeft een verandering ondergaan.Even is er paniek, als de interactieve computer op hol slaat, of liever de hakken in het zand zet, maar Jikke weet het apparaat weer aan de praat te krijgen!?! Jammer dat het ding, na enige tijd, weer zijn eigen weg gaat.

We krijgen ook nog, door een collega van Jikke, een uitgebreide uitleg over de spelregels en puntentelling, zo die op de zogenaamde Telegraaf wordt aangegeven.

Vanavond gaan we, met onze vrienden, eten in het restaurant van de camping. Het eten was jaren geleden uitstekend van kwaliteit.


Even is er paniek, als de interactieve computer het niet doet, maar Jikke weet hem weer aan de praat te krijgen! Jammer, ook dat is van korte duur.


Geen opmerkingen: