woensdag 15 september 2021

Sneek 3

Vandaag zou dit, bij mooi weer, ons onderkomen zijn geweest ware het niet dat de werkelijkheid iets weerbarstiger is. We zijn uitgenodigd bij mijn schoonzuster en zwager, hoewel, als ik de genealogie strikt volg kan ik beter zeggen 'de zus van mijn vriendin', oftewel de familie Vriesema. Sjoerd is een Efendiloog in hart en nieren en daar kan hij zeer smakelijk over vertellen. Wat nog wel vermeldenswaardig is het feit, dat hij hiervoor Cum Laude is geslaagd. Het is alweer tijden geleden, dat we elkaar echt hebben gesproken, maar dat wordt vandaag ruimschoots ingehaald. Herinneringen, over en weer, worden weer smaakvol gedeeld. Het lukt mij dan ook niet om ook maar iets samenhangend over deze dag te vertellen. Maar op de koffie komen en om 4 uur weer weggaan spreekt voor zich.  Om een voorbeeld te geven over de kennis van Sjoerd van Sneek en haar inwoners. Gisteren raak ik in gesprek met een voor mij wildvreemde meneer. We kletsen zo een half uur weg, terwijl Hoofd-nieuwe kleding winkel in winkel uit loopt. Ik vertel dit, tussen neus en lippen, aan Sjoerd en wat ik zoal met de man bespreek. "Oh", zegt Sjoerd, "dat is vast Hans van der Meulen geweest, die ken ik wel en daar kom ik ook wel thuis!" Hij begint de man te beschrijven en met die informatie zoek ik op Internet.

Sneek - De 80-jarige Hans van de Meulen uit Sneek en zijn één jaar jongere vrouw Thea zetten zich al sinds 1981 in voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Deze stichting zet zich in voor onderzoek naar een medicijn voor deze ziekte, beter bekend onder de naam ‘taaislijm ziekte’. In die periode brachten ze meer dan € 240.000 bij elkaar voor de Stichting met het verzamelen en verkopen van verzamelwaardige artikelen, zoals postzegels, Donald Ducks, DE-punten enzovoorts.

Ik ben met stomheid geslagen, A; over zoveel kennis van Sjoerd over de Snekers, B; over zoveel toeval. 
Het inwonertal van Sneek bedraagt op 1 jan. 2021 ruim 33 duizend inwoners! Hoe groot is dan de kans dat ik in gesprek raak met juist deze man? Ik moet er maar niet te lang over nadenken.

Het is weer een genoeglijke en onderhoudende dag geweest.  

Geen opmerkingen: