zondag 12 september 2021

Akkrum 4

 Het is genieten voor Hoofd-zonsondergangen, want ze maakt dit plaatje vanuit de camper.

Vanmiddag maken we, rond Akkrum, een fietstochtje van rond de 12 km. De app "knooppunten route" helpt ons daarbij. Ideaal, want een dame roept dan, " U nadert knooppunt 92 en het volgende knooppunt is 43". Dus hoef je alleen maar te letten op de bordjes en je sjeest zonder gedoe de goede route door.


Vlak voordat we het dorp uitrijden, stuiten we op deze gigantische kikker. Ruim 20 jaar geleden heeft een buurtschap deze kikker, naar voorbeeld van een jong meisje, gemaakt. Toentertijd dreef het gevaarte in een plas, maar tijdens deze corona tijd vindt de buurtvereniging Sitadel, dat het een opkikker kan zijn voor alle mensen uit de omgeving en heeft het op een stenen sokkel geplaatst.

De doopsgezinde kerk in Akkrum. Doopsgezinde kerken vindt men vooral in Friesland en steden langs de IJssel. Ook zijn er nog enkele te vinden in Noord-Holland. Doopsgezinden werden, net als bijvoorbeeld de Joden en de katholieken 'gedoogd'. Ze waren er wel maar ze mochten hun geloof niet zichtbaar uitoefenen. Daarom zijn veel Doopsgezinde kerken, zogenaamde schuilkerken, een eind achter de rooilijn van een straat of weg af gebouwd. Soms zelfs zijn ze helemaal niet zichtbaar omdat ze achter de huizen midden in een bouwblok staan (bijvoorbeeld de kerk in Grouw, Haarlem, Deventer en Joure). Het bijzondere van deze kerk in Akkrum is dat hij aan de rooilijn staat. Tegenwoordig doet het dienst als yoga studio.

Morgen, heeft Hoofd-planning, de keus op Sneek laten vallen. Eens kijken of we daar een mooi plekje kunnen bemachtigen.


Geen opmerkingen: