vrijdag 24 september 2021

Franeker 2


Ik kom nog even terug op de foto van een gezonken zeiljacht op het IJsselmeer tijdens onze overtocht naar Enkhuizen. 

Na enig speurwerk kan ik het volgende melden. Het blijkt de houten kotter TS-25 Tordis te zijn, die maandag na een zware aanvaring is gezonken op het IJsselmeer. Het ongeval gebeurde vier mijl ten zuiden van Stavoren. Volgens de website Scheepspost is het schip tijdens een bakboord/stuurboordsituatie midscheeps geraakt door een groot zeiljacht, dat volgens de vaarregels had moeten uitwijken.Het jacht zou op de autopilot hebben gevaren, terwijl de bemanning benedendeks was. De KNRM zegt dat de kotter snel water maakte en zonk. 

Vandaag maken wij een fietstocht door het Friese landschap en dat wordt een heel avontuur. Ten eerste waait het een halve storm en al draag ik mijn windstopper, de wind wil niet stoppen. 

Deze Fryske Hinders trekken zich niet zoveel aan van de harde wind, behalve dat ze dicht tegen elkaar kruipen.


Even overwegen we een stop te maken in deze trekkershut, welke ooit dienst heeft gedaan als "It Âld Bargehok". Voor de niet Friezen, "het oude varkenshok". Het "huske" staat aan de andere kant van het pad.

Een heel stuk leidt de tocht ons dwars door het land en pal tegen de wind in. Dit stuk heet "de Slagte" bekend van de 42 kilometer lange Slachteloop, die om de 4 jaar wordt gelopen. Even denken we dat aan dit stuk geen einde komt, maar uiteindelijk belanden we weer op een verharde weg.

We worden dwars over het erf van een boerderij gestuurd waar een enorme hond de wacht houdt. 
Aan het eind van het weggetje belanden we bij deze 17e eeuwse poort die toegang geeft tot het terrein van de boerderij Groot Deersum. De gracht rondom doet aan een zogenaamde State denken. Het eind van het pad betekent, dat we ook weer terug moeten, dus weer langs die hond. Ik mag niet praten en met een spurt van 25 km/u racen we langs het erf.

Het gaat nu richting Achlum, waar bovenop een terp het kerkje van Achlum staat te pronken in de zon.
Verder gaat het door het dorp, waarvan dit gedeelte een beschermd dorpsgezicht is. Na het dorp linksaf, richting Hitzum en wat een opluchting, hier krijgen we eindelijk de wind in de rug.

Even menen we het paard van Pippie Langkous in het weiland te ontdekken, maar dat blijkt een illusie.
Na een weggetje, wat tussen twee bomenrijen ligt, komt Franeker weer in beeld. Na deze 21 kilometer met veelal harde wind tegen, is dat een opluchting.

Bij de AH worden de voorraden weer aangevuld en gunnen we op de camping onze benen weer wat rust.

Geen opmerkingen: