vrijdag 11 mei 2018

Limoges 1

Limoges werd door Keizer Augustus al rond het jaar 10 voor Christus gesticht. Het was en is een belangrijk kruispunt van wegen. We zien, bij binnenkomst van de stad, groepen pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Rond de 18e eeuw is hier het porselein uitgevonden en is sindsdien een trekpleister en bron van inkomsten. Morgen de stad maar eens verkennen. Er gaat vlakbij de camping een bus naar het centrum. Enige minpuntje, er wordt hier een aantal dagen regen verwacht.

Gisteravond gaan we nog even eten bij onze Engelse gastvrouw en –heer. Het is een hele club aan Engelsen, die we in het restaurant tegenkomen. We denken dat verschillende mensen hier in de buurt een huis hebben, maar dan het liefst met hun eigen “volk” omgaan.

IMG_20180510_192845 (800x450)

Het eten is weer heerlijk en bij terugkeer naar de camper ontstaan er donkere wolkenpartijen boven de visvijver.

IMG_20180510_193009 (800x450)

Het is, tot nu toe, een prachtige avond en ik begin op deze momenten kunstschilders beter te begrijpen als ze dit soort plaatjes op het linnen willen vastleggen.

DSCN7059 (800x450)

Vandaag is het weer een korte rit naar Limoges. We gebruiken 2 stuks navigatie en de kaart ligt klaar, om beide te corrigeren. Deze keer mag TomTom het zeggen, terwijl Sygic haar mond de vorige keer mocht roeren. Nu heeft Sygic de irritante eigenschap op mijn snelheidsovertreding, hardop, te roepen. “U heeft de snelheidsbeperking met 5 kilometer overschreden”. Dat is misschien een keer leuk, maar constant en iedere kilometer te hard, wordt irritant. Maar ik vergeet TomTom’s stem weer aan te zetten, dus het blijft angstvallig stil in de camper.

DSCN7155 (800x450) 

We stoppen in een dorpje, om de fout te herstellen, op deze parkeerplaats voor vrachtwagens. Wat ontdekt mijn fotografe, een toilet met wasgelegenheid, speciaal voor vrachtwagenchauffeurs, is dat service of niet?

DSCN7160 (800x450)

Bij dit moment raken we in een dispuut. Ik zeg dat het typisch oranje “goudsbloemen” zijn, Hoofd-groenvingers denkt dat het oranje “Jannies” zijn. Even later zien we kans om met 3 navigatie systemen, toch nog fout te rijden. t’ Kan verkeren om maar te spreken met Bredero’s lijfspreuk.

Nadat we geïnstalleerd zijn gaan we, 500 meter verderop, bij een gigantische E.Leclerc inkopen doen.

Leclerc

Hieronder bevindt zich een enorme ondergrondse parkeerplaats en het is dan ook, op deze vrijdag, een drukte van belang.